Cât de bine sau de rău face zahărul sănătății tale?

Este destul de comun să găsești oameni cu un dinte de dulce. De la ciocolată, prăjituri și bomboane până la prăjituri, vă veți da seama că ne confruntăm cu tentația dulce aproape oriunde ne întoarcem, asta fără să mai vorbim de multele băuturi care ne încântă. Este o idee grozavă să înțelegeți cum zahărul vă afectează sănătatea.

Ce face zahărul creierului tău?

Pe partea bună, aportul de zahăr face atât de bine creierului tău. Îl menține activ, viu și alert. De aceea, îți este mai ușor să îndeplinești sarcini ale creierului după o băutură încărcată cu zahăr. Zahărul eliberează dopamină în creier și inițiază senzația de plăcere. 

Zahărul și starea ta de spirit

Ai auzit vreodată de o goană de zahăr? Acea explozie bruscă de energie care te lasă să simți că poți prelua orice din lume după consumul de zahăr. Dezavantajul acestui lucru este că, după ce nivelul de energie scade, un individ este pasibil de scăderi profunde. Studiile au arătat că aportul ridicat de zahăr duce în cele din urmă la depresie la adulți. 

Efect asupra dinților

Dacă ați fost nevoit vreodată să îndepărtați un dinte dureros, probabil că ați scăpat de zahăr pentru tot restul vieții. Zahărul îți slăbește dintele, iar dintele tău poate putrezi. Acele bacterii care îți fac găuri în dinți adoră gustul zahărului, mai ales din reziduurile rămase în gură după ce ai consumat ceva dulce. 

Efectul consumului excesiv de zahăr

Îți crește riscul de boli de inimă

Consumul excesiv de zahăr este de obicei asociat cu multe probleme cardiovasculare: este asociat cu ateroscleroză, obezitate, hipertensiune arterială. Mai multe studii au arătat că persoanele care iau în mod continuu diete bogate în conținut ridicat de zahăr cresc riscul de a muri din cauza bolilor de inimă.

Conduce la creșterea în greutate

Peste tot în lume, rata obezității a crescut. Acest lucru se datorează consumului crescut de multe produse îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturi, sucuri, sucuri, dulciuri și multe altele.

Numărul persoanelor care suferă de diabet din întreaga lume este în creștere, iar numărul s-a dublat în ultimii 30 de ani. Deși există multe motive pentru aceasta, cea mai predominantă legătură cu aceasta este creșterea consumului de alimente cu conținut ridicat de zahăr.

În general, consumul constant de produse bogate în zahăr nu este un stil de viață sănătos. Este mai indicat și mai benefic să ții departe de astfel de produse.