Camera copiilor avantaje si dezavantaje

Camera copilului este acel loc din casa in care iau nastere visele, dar si cosmarurile, frica de intuneric, umbrele si tacerea. Prezenta unui frate sau a unei surori in aceeasi camera poate sa inlature aceste neplaceri, copii fiind astfel mai senini.

Atunci cand impart aceeasi camera!

Faptul de a imparti aceeasi camera poate fi un lucru pozitiv pentru copii… numai pana la o anumita varsta.

Atunci cand intrebam fratii si surorile, care au ceva mai mult 3-4 ani si care deja impart aceeasi camera, ei isi exprima adesea dorinta de a ramane impreuna. Ceea ce este cu atat mai adevarat in cazul copiilor de acelasi sex si intre care exista o mica diferenta de varsta. Care sunt avantajle si dezavantajele impartirii aceleiasi camere?

Avantajele

De ce sa ii tinem separat pe copiii care doresc sa ramana impreuna chiar si in complicitatea conflictuala a relatiei de fraternitate? La aceasta varsta, nu au nevoie de singuratate, ci de vitalitate. Aveti cate o camera pentru fiecare copil?… Transformati-le in sala de joaca.

Faptul de a avea o camera comuna…

·         linisteste pe copii: au mai putine cosmaruri si dorm mai bine pentru ca resimt o prezenta afectiva si protectoare langa ei.

Dubleaza cantitatea de jucarii disponibile pentru fiecare.

·         invata sa traiasca respectandul pe celalalt. Traind cot la cot, copii invata sa gasesca solutii pentru neintelegerile lor fara sa mai apeleze la parinti. Traiesc impreuna, isi vorbesc, se ciondanesc, dar, treptat, incep sa isi imprumute unele jucarii si sa se respecte. Complicitatea devine mai mare chiar daca ciondanelile si certurile nu dispar. Le permite sa aiba un loc al lor, un loc special la care adultii nu au acces.

·         CeI mai mare isi ia treptat in serios rolul: crede ca stie mai multe lucruri si trebuie sa il protejeze pe fratiorul mai mic.

Unii parinti se tem sa ii tina in aceeasi camera pe copii de sex opus. Si totusi, separarea se va face de la sine la momentul potrivit. Cat timp sunt inca copii, nuditatea nu prezinta nici o importanta (ceea ce nu este cazul si pentru nuditatea parintilor). Fiti, deci, atenti in momentul de trecere al copiilor la pubertate.

Dezavantajele

·         Sa-i impiedici pe copii sa imparta aceeasi camera atunci cand dorinta lor e alta, sa ii impiedici sa se dezvolte liber. La fel, cand ajunge la o anumita varsta, copilul simte nevoia sa fie singur si sa aiba o camera a lui. Este normal si foarte important pentru Acceptati acestea cu zambetul pe buze si nu va asezati impotriva dorintelor lui. Iar daca apartamnetul este prea mic, puteti la nevoie sa transformati sufrageria in dormitor. Atentie la numerele impare! Intr-o camera cu trei copii exista mai mereu unul care este invidios pe intelegerea dintre ceilalti doi, iar acestia daca sunt mai mari pot simti o placere perversa sa se alieze impotriva lui. Incercati, dar daca nu merge si in caz ca nu aveti o camera pentru fiecare, impartiti camera prin pereti interiori „simbolici”: etajere, storuri culisante… pentru a-i desparti pe cei trei copii. Se vor intalni in partea comuna a camerei pentru a se juca.

Cel mai mare nu trebuie sa simta „responsabil” pentru fratele sau sora lui: nu trebuie sa joace rolul dumneavoastra in ocrotirea mezinului. Cei mari sunt uneori tentati sa faca pe tiranii, pe politistii, interzicand faptele si gesturile celui mic. Trebuie, in acest caz, sa discutati cu amandoi pentru a pune ordine in lucruri.