Cafeaua poate imbunatati abilitatile de rezolvare a problemelor

Pentru majoritatea oamenilor, cafeaua face deja parte din rutina lor zilnică. O ceașcă de cafea poate fi un salvator al oamenilor la locul de muncă, deoarece cofeina din cafea sporește concentrarea și abilitățile de rezolvare a problemelor. Cu toate acestea, studiile au arătat că consumul de cofeină nu stimulează creativitatea.

O cercetare de la Universitatea din Arkansas a examinat efectul cofeinei asupra capacității unei persoane de a îndeplini două sarcini cognitive: rezolvarea problemelor și brainstorming. S-a constatat că consumul de cofeină a îmbunătățit capacitatea participanților de a rezolva problemele într-un mod mai rapid și mai precis. Dimpotrivă, nu a avut niciun efect asupra gândirii creative a acestora.

Acest lucru rezultă din faptul că două sarcini de gândire cer creierului să funcționeze în moduri complet diferite: gândirea convergentă și gândirea divergentă

Gândirea convergentă este capacitatea unei persoane de a căuta soluții pentru rezolvarea unei probleme. Controlul și atenția concentrată sunt procese cognitive necesare în gândirea convergentă. Potrivit MedlinePlus, cofeina stimulează sistemul nervos central al unei persoane. Acest lucru are ca rezultat o senzație de concentrare mai bună, mai multă energie și vigilență.

Pe de altă parte, gândirea divergentă este un proces de gândire care generează gândirea creativă. O face pe măsură ce creierul vine cu idei noi și posibilități interesante. De obicei, această metodă apare într-un mod spontan, cu curgere liberă. Acest lucru arată că gândirea divergentă necesită niveluri mai mici de atenție și un control cognitiv mai scăzut, motiv pentru care unele studii spun că plictiseala te face mai creativ .

Studiul a adunat 88 de participanți cu o vârstă medie de 21. Fiecare participant a avut fie o pastilă de 200 mg cofeină, care poate fi comparată cu o ceașcă puternică de cafea, fie cu un placebo. Apoi, li s-a cerut să răspundă la 72 de întrebări pentru a-și provoca abilitățile de rezolvare a problemelor, precum și la trei sarcini deschise de creativitate. Scopul era să le testeze gândirea convergentă și divergentă, starea de spirit și memoria de lucru.

S-a constatat că cofeina a demonstrat că stimulează gândirea convergentă, deși nu a avut niciun efect semnificativ în ceea ce privește gândirea divergentă. Memoria de lucru nu a fost afectată, dar rezultatele au constatat că participanții au raportat că se simt mai puțin triști și că au o dispoziție mai bună.

Acesta este un alt avantaj al consumului de cafea. Cofeina din cafea, într-adevăr, stimulează starea de spirit a unei persoane. Acest lucru înseamnă că ar putea fi benefic să consumi cofeină înainte de o întâlnire de brainstorming sau când lucrezi la o sarcină care necesită creativitate.

Există mai multe modalități susținute de știință pentru a stimula creativitatea. A merge la o plimbare în natură poate ajuta la deschiderea fluxului liber de idei al unei persoane. Studiile au arătat, de asemenea, că a face un pui de somn vă poate îmbunătăți concentrarea și memoria, mult mai bine decât ceea ce face cofeina.