Balon gastric Allurion sau bypass gastric: înțelegerea diferențelor

Balon gastric Allurion sau bypass gastric: înțelegerea diferențelor Balon gastric Allurion sau bypass gastric: înțelegerea diferențelor

Când vine vorba de soluții pentru a slăbi, oamenii au mai multe opțiuni de luat în considerare. Două variante populare sunt balonul gastric Allurion și operația de bypass gastric. Deși ambele metode își propun să ajute la reducerea greutății, ele diferă semnificativ în ceea ce privește procedura, riscurile, eficacitatea și rezultatele pe termen lung. Înțelegerea diferențelor dintre aceste două abordări poate ajuta pacientii să ia decizii informate cu privire la opțiunea cea mai potrivită pentru nevoile lor specifice. Să analizăm diferențele dintre balonul gastric Allurion și operația de bypass gastric.

  • Chirurgical și non-chirurgical:

Diferența fundamentală între balonul gastric Allurion și operația de bypass gastric constă în caracterul invaziv al procedurilor. Bypass-ul gastric este o intervenție chirurgicală care implică modificarea anatomiei sistemului digestiv prin crearea unei pungi stomacale mai mici și redirecționarea unei secțiuni a intestinului subțire. Pe de altă parte, balonul gastric Allurion este o procedură non-chirurgicală care implică plasarea temporară a unui balon în stomac (acesta se elimină în mod natural după 16 săptămâni), fara anestezie, fara chirurgie, fara endoscopie.

  • Durată și reversibilitate:

Operația de bypass gastric este o procedură permanentă care nu poate fi inversată. Odată efectuate modificările anatomice, acestea sunt ireversibile. În schimb, balonul gastric Allurion este o intervenție temporară. Balonul rămâne în stomac 16 saptamani și apoi se dezumflă de la sine, se descompune și se îndepărtează natural, prin scaun. Această natură temporară oferă indivizilor mai multă flexibilitate și control asupra efortului lor de pierdere în greutate.

  • Rezultatele procedurilor de pierdere în greutate:

Atât balonul gastric Allurion cât și operația de bypass gastric pot duce la o pierdere semnificativă în greutate. Operația de bypass gastric are ca rezultat, de obicei, o pierdere în greutate mai substanțială - în medie, persoanele se pot aștepta să piardă 60-80% din excesul de greutate în primul an după operație. În comparație, balonul gastric Allurion asigură o scădere în greutate medie de 10-15% din greutatea corporală totală în timpul celor 16 saptamani în care balonul este în organism. Insa, oferă opțiunea de a plasa 2 baloane consecutiv (cu pauza de 2 luni între ele), astfel incat procentul sa se creascaa, ajungand pană la peste 25% din greutatea de la care s-a pornit.

  • Beneficii pentru sănătate:

Ambele intervenții oferă beneficii pentru sănătate, nu doar în cifre legate de pierderea în greutate. S-a demonstrat că aceste intervenții rezolvă afecțiunile legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și apneea în somn. Balonul gastric Allurion, deși nu este la fel de studiat, poate oferi și îmbunătățiri în aceste condiții. Cu toate acestea, este important de reținut că amploarea acestor îmbunătățiri ale sănătății poate varia între cele două proceduri.

  • Riscuri și complicații:

Operația de bypass gastric este o procedură chirurgicală majoră care implică riscuri inerente asociate cu orice intervenție chirurgicală, inclusiv infecții, sângerări și complicații legate de anestezie. În plus, pot apărea riscuri pe termen lung, cum ar fi deficiențele de vitamine și malabsorbția. În schimb, balonul gastric Allurion este o procedură minim invazivă, cu mai puține riscuri și complicații. Cu toate acestea, pot exista încă efecte secundare temporare, cum ar fi greață, vărsături și disconfort la stomac în timpul perioadei inițiale de adaptare (de câteva zile) - acestea trec însă foarte ușor și sunt ușor de suportat.

  • Eligibilitate și considerații:

Criteriile de eligibilitate pentru balonul gastric Allurion și operația de bypass gastric diferă. Operația de bypass gastric este, în general, recomandată persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare sau un IMC de 35-39,9, cu afecțiuni semnificative de sănătate legate de obezitate. Balonul gastric Allurion, pe de altă parte, este de obicei potrivit pentru persoanele cu un IMC între 27 și 40 care s-au luptat cu pierderea în greutate prin metode convenționale. Antecedentele medicale individuale, factorii de stil de viață și preferințele personale ar trebui, de asemenea, luate în considerare atunci când se optează pentru una dintre aceste intervenții.

Balonul gastric Allurion și operația de bypass gastric oferă abordări distincte privind pierderea în greutate, fiind diferite ca agresivitate, disconfort fizic, eficacitate și rezultate pe termen lung. Operația de bypass gastric poate asigura o pierdere mai substanțială și permanentă în greutate, împreună cu potențiale îmbunătățiri ale stărilor de sănătate legate de obezitate, cu riscuri mai mari. Pe de altă parte, balonul gastric Allurion este o intervenție temporară, nechirurgicală, care oferă o opțiune mai reversibilă și mai puțin invazivă pentru persoanele cu un IMC mai mic. Este esențial să vă consultați cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a determina cea mai potrivită abordare pe baza circumstanțelor și preferințelor individuale.