Busuiocul ca remediu natural pentru trup și suflet

Busuiocul ca remediu natural pentru trup și suflet Busuiocul ca remediu natural pentru trup și suflet

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă din aceeași familie cu menta, maghiranul, isopul, cimbrul, roinița, salvia, lavanda. Planta are un gust asemănător cu al anasonului (numit și anis), având un miros puternic dulceag-înțepător. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescând bine în condiții de căldură și umezeală.

De la busuioc se folosesc frunzele și florile a căror recoltare începe spre sfârșitul lunii iunie și continuă pănă toamna tarziu. Planta odată culeasă se lasă la uscat, iar după uscare se recomandă să fie ținută în pungi de hârtie.

Încă din vechime, busuiocul este recunoscut pentru proprietățile sale curative și tratarea diverselor afecțiuni precum: bronșită, afecțiuni gastro-intestinale, febră, gută, dureri de stomac, infecții urinare, ulcer gastric, cefalee, înțepături de insecte, eczeme, afecțiuni ale sistemului nervos, situații de stres, dureri de cap.

Top 3 proprietăți benefice ale Busuiocului

1 Acționează ca un tonic stimulator și revigorant asupra memoriei, fiind calmant și benefic în situațiile stresante și solicitante de viață.

2 Susține sistemul respirator și aduce beneficii în tulburările respiratorii, fiind un eficient aliat împotriva durerilor în gât, febrei, răcelilor, gripei și a tusei, susținând expectorarea mucozităților chiar și în bronșită și astm.

3 Are rol antifunginc, antibacterian, având efect preventic și curativ în cazul mușcăturilor de insecte, a bolilor de piele, a eczemelor, a herpesului și a leucodermei.

Busuiocul se poate utiliza atât intern sub formă proaspătă, preparate alimentare sau sub formă de remedii naturiste (ceaiuri, siropuri, tincturi), cât și în produsele cosmetice pentru uz extern (săpunuri, cataplasme).

Busuiocul este considerat un tonic general care contribuie la întărirea sistemului imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular.

Busuiocul intern se poate consuma sub formă de pulberea care are acțiune energizantă și antidepresivă sau sub formă de ceai care are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant si tonic digestiv. Busuiocul este un remediu natural și dacă este consumat sub formă de sirop  care este recomandat persoanelor ce suferă de boli gastrice, renale, cardiovasculare, de depresie, surmenaj, anemie sau se mai poate consuma sub formă de tinctură care este recomandata în caz de depresie, migrenă, dureri de cap.

 

Vă dorim sănătate și spor în toate.