Aplicare tencuială decorativă: cum se calculează prețul corect

Atunci când vine vorba de renovarea spațiilor în care locuim, cei mai mulți dintre noi nu știu exact care este modalitatea corectă de a calcula costurile presupuse de aplicarea stratului de tencuiala decorativă.

Tocmai din acest motiv ne-am propus să îți oferim un scurt ghid util care te-ar putea ajuta să evaluezi dacă un preț pentru tencuială este corect sau nu.

Tencuiala decorativă: tipuri și ce presupune procesul de aplicare

Pentru a înțelege mai corect cum se calculează prețul final pentru aplicare sau pentru manopera de tencuială este important să înțelegem mai întâi ce presupune acest proces.

Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că există mai multe tipuri de tencuială decorativă, fiecare cu caracteristici diferite, care pot influența prețul de achiziție și, implicit, și prețul final, care include manopera. Astfel, în comerț vei găsi:

tencuieli decorative minerale, care au în compoziție ciment și var hidratat, precum și diverse agregate naturale. Acestea sunt foarte versatile, putând fi aplicate pe o gamă largă de materiale, de la beton, la ipsos sau sisteme termoizolante.

tencuieli decorative organice, care au în compoziție rășini organice, diverși pigmenți acrilici, precum și o gamă largă de ingrediente minerale. Acest tip de tencuială are o aderență foarte bună și le permite pereților să „respire”.

tencuieli decorative siliconice, care conțin rășini siliconice, diverși stabilizatori, agregate minerale și o gamă variată de pigmenți acrilici. Sunt recomandate mai ales pentru zonele umede sau pentru zonele în care există condiții meteo extreme și, de asemenea, vin la pachet cu o foarte bună aderență.

tencuieli decorative silicate: așa cum sugerează parțial și numele, acestea conțin silicat de potasiu, minerale, micro-fibre și diverși aditivi. Printre avantajele lor se numără și faptul că sunt ignifuge și foarte rezistente la apă.

tencuieli decorative acrilice: sunt compuse din rășini acrilice, aditivi și o gamă largă de agregate naturale. De asemenea, se numără printre cele mai populare tencuieli datorită aderenței foarte bune.

tencuieli decorative mozaicate: acestea au în componență rășini sintetice, nisipuri minerale și diverse alte adaosuri specifice. Printre avantajele lor se numără și rezistența mare la șocuri mecanice, precum și versatilitate (pot fi folosite inclusiv pentru finisarea soclurilor sau a gardurilor).

Cum se calculează prețul corect pentru tencuiala decorativă?

În lumina celor menționate mai sus devine evident că prețul tencuielii nu poate fi unul fix, ci va varia în funcție de sortimentul pe care îl alegi. Iar dacă vorbim de stabilirea unui preț corect, atunci sfatul nostru este să studiezi mai multe oferte și să le compari. De asemenea, pentru a te asigura că ai parte de un preț cât mai corect, mai e ceva ce poți face: poți apela și la părerea unui specialist sau la serviciile de consultanță ale firmei de unde ai hotărât să faci achiziția.

În ceea ce privește procesul de aplicare, trebuie să știi că poți alege fie serviciile unui meseriaș, fie o manoperă de tencuială pusă la dispoziție de firma de unde ai cumpărat produsul. Și de această dată, prețul nu este unul fix și include:

aplicarea grundului/amorsei;

aplicarea tencuielii decorative propriu-zise;

în unele cazuri prețul poate include și punerea la dispoziție a unei schele (pentru construcțiile înalte), precum și transportul, montarea și demontarea acesteia;

condițiile în care se va lucra și timpul necesar finisării lucrării.

De asemenea, este bine să mai știi că prețul este calculat pe metru pătrat și se poate negocia în unele cazuri în funcție de suprafață. Pe site-ul tencuialadecorativa.eu, de exemplu, prețul pentru tencuială decorativă este de 20 de lei/mp.

În concluzie, prețul corect se stabilește în funcție de mai multe criterii variabile, însă dacă îți faci timp să studiezi ofertele din comerț și să le compari, poți găsi un echilibru foarte bun între calitatea lucrării și prețul acesteia.