Aparatul de sudură: l-ai achiziționat, dar îl întreții corect?

Aparatul de sudură: l-ai achiziționat, dar îl întreții corect? Aparatul de sudură: l-ai achiziționat, dar îl întreții corect?

Durata de viață a aparatelor de sudură este un aspect destul de important, mai ales dacă investiția a fost una generoasă. Aparatele de sudură se numără printre foarte puținele echipamente cu ajutorul cărora pot fi îmbinate două bucăți de metal, prin urmare pot fi considerate, cu ușurință, unele dintre cele mai importante invenții moderne. 

Întreținerea, importantă în prelungirea duratei de viață a aparatului de sudură

Fie că vorbim despre aparate de sudură TIG, MIG-MAG, fie despre aparate de sudură MMA, în ultima decadă, ele au început să fie tot mai căutate nu numai de profesioniști, ci și de utilizatorii casnici. Acest echipament a început să capete o popularitate nesperată, lucru care i-a determinat pe comercianți să producă din ce în ce mai multe modele, fiecare având caracteristici și funcții cât mai inovatoare, care să satisfacă o gamă cât mai diversă de gusturi și necesități practice. 

Și, dacă achiziția unui anumit model sau a unui anumit tip de invertor profesional nu pune mari probleme, întreținerea lui se poate dovedi mai dificilă, cel puțin în aparență: foarte mulți dintre noi nu suntem familiarizați cu modul în care trebuie să întreținem un astfel de dispozitiv și, tocmai de aceea, ne propunem să aflăm împreună în cele ce urmează.

Câteva reguli pentru întreținerea aparatului de sudură

Dacă vorbim despre un aparat de sudură TIG, de exemplu, atunci probabil că știi deja că acesta folosește un electrod (sau electrozi) neconsumabil și că protejează suprafața de sudare prin eliberarea unui gaz inert, care împiedică oxidarea. Fiind un dispozitiv mai complex, va trebui, deci, să ai mare grijă la condițiile în care îl păstrezi. 

Iată cele câteva sfaturi pentru întreținerea corectă a unui asemenea echipament (valabile, de altfel, și pentru restul dispozitivelor cu alimentare pe curent continuu).

  • Respectă cu strictețe indicațiile producătorului

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care îl poți face pentru a întreține corect aparatul de sudură și pentru a-i extinde astfel durata de viață este să te asiguri mereu că îl întrebuințezi exact așa cum prevede manualul de instrucțiuni al producătorului. 

De asemenea, nu utiliza niciodată un aparat cu o putere mică pentru lucrări solicitante. De exemplu, dacă ai un model cu o putere sub 200 A, nu îl folosi pentru intervale de lucru mai lungi de 10 minute. 

Dacă, dimpotrivă, ai achiziționat un dispozitiv industrial, care are nevoie de un interval de curent electric situat între 200-280 A, atunci asigură-te întotdeauna că are o sursă de alimentare potrivită și o protecție corespunzătoare. 

Înțelegerea reglajelor și a indicațiilor de siguranță este esențială pentru a avea o productivitate optimă și pentru a întreține corect aparatul. Mulți utilizatori ignoră indicațiile producătorului, lucru care crește nivelul de uzură al echipamentului și, implicit, durata sa de viață. 

  • Alege un loc de depozitare adecvat

Al doilea criteriu important vizează alegerea locului în care vei depozita dispozitivul. Ca și în cazul altor echipamente electrice și metalice, este recomandat să alegi un loc ferit de umezeală și de temperaturi prea mari. Uneori, valorile termice ridicate pot ajunge prin conducție la diverse componente care au potențial combustibil și care, ulterior, se pot aprinde, în timpul operațiunilor de sudare. 

Prin urmare, este indicat să alegi un loc de depozitare optim. În plus, ai grijă ca, din când în când, să cureți aparatul de praf cu ajutorul unei cârpe moi, iar dacă sesizezi că nu mai funcționează la parametri optimi, nu îl mai folosi, ci du-l la reparat în timp util. Utilizarea unui aparat care nu mai merge bine poate conduce, pe termen lung, la deteriorări severe, care nu mai pot fi remediate. 

DeTop, aparate de sudură performante la prețuri competitive

Acum, că am aflat împreună ce poți face pentru a întreține corect aparatul de sudură și, implicit, pentru a-i prelungi durata de viață, îți spunem și unde găsești unele dintre cele mai performante modele: pe site-ul scule.detop.ro.

La DeTop vei descoperi o gamă variată de aparate de sudură, de la MIG-MAG, TIG, de tip invertor, de tip transformator, de tip redresor, de tăiere cu plasmă, până la aparate de sudură în puncte, consumabile, echipamente de protecție, pistolete și piese de schimb. 

Iar dacă vorbim despre prețuri, atunci trebuie să știi că acestea sunt corecte și competitive, ceea ce înseamnă că poți găsi oricând un produs care să se plieze atât pe cerințele tale de calitate, cât și pe cele ale bugetului disponibil. Accesează și tu scule.detop.ro și descoperă o gamă variată de echipamente performante la unele dintre cele mai corecte prețuri de pe piață!