Alternative zanatoase ale zaharului

 

Persoanele care isi doresc sa opteze pentru un stil de viata cat mai sanatos sau cei care se confrunta cu diferite probleme de sanatate (precum diabetul), vor cauta in permanenta sa renunte la alimentele neprietenoase si sa caute solutii mai diferite si mai sanatoase.

Iar unul dintre alimentele la care populatia ofera o mai multa aleger ein prezent este zaharul.

Zaharul obisnuit este procesat din sfecla de zahar. Tratamentul aplicat asupra acestuia poate fi insa u aspect nociv care sa-i scada calitatea, crescand totodata riscurile nocive pe care zaharul le poate avea asupra organismului si implicit, asupra sanatatii. De aceea, daca va doriti sa va orientati catre un stil de viata mai sanatos, fara a omite insa pasiunea fata de dulce si fata de deserturi, va prezentam cateva alternative sanatoase.

 

1. Zaharul brun

Zaharul brun este o alternativa mult mai sanatoasa fata de zaharul alb, cristale. Ceea ce putini oameni stiu e ca ambalajul sau marca pungilor de zahar nu influenteaza calitatea. La mijloc este vorba de o strategie de paketing bine gandita. Zaharul mai fin este mai scump decat cel mai grinjos, in timp ce totodata si zaharul la punga de hartie va fi mai scump decat cel la o punga de plastic. Practic, tipul ambalajului si, uneori, granulatia zaharului, va fi singurul lucru care influenteaza pretul, calitatea fiind aceeasi. De aceea, daca iti doresti un zahar mai sanatos si de o calitate mai buna, te poti orienta catre zaharul brun sau cel brut, care este mai putin procesat.

 

2. Mierea de allbine

O alta alternativa si mai sanatoasa este mierea de albine. Si nu orice miere de albine, ci cea de la producatorii autohtoni si in special de la o serie de persoane fizice care mizeaza pe calitatea produsului.

Foarte multe sortimente de miere din comert sunt indoite cu apa sau zahar clasic, astfel incat calitatea si sanatatea mierii nu mai e la fel de ridicata. O miere de calitate se caracterizeaza prin procesul de cristalizare, un proces prin care mierea devine solida si cristalina dupa o perioada de timp.

 

3. Indulcitorii pe baza de stevie

Daca indulcitorii clasici pot avea proprietati cancerigene, cei pe baza de stevie sunt sanatosi, avand 0% indice glicemic.