Alaptarea si cum sa alaptezi

Alaptarea si cum sa alaptezi Alaptarea si cum sa alaptezi

Alaptarea

De la inceputul sarcinii, sanii ti se pregatesc pentru lactatie. Cam la trei zile dupa nastere, dupa ce a fost eliminat colostrul, vei simti primele valuri de lapte, stimulate de suptul nou-nascutului. Acestuia ii va place sa regaseasca caldura linistitoare a corpului tau si mirosul familiar aI acestuia.

Cum sa alaptezi?

Igiena este obligatorie; sanii trebuie sa-ti fie perfect curati. Inainte de fiecare supt, sterge-i cu apa fiarta sau minerala (pastrata, de exemplu, intr-un pulverizator). Nu folosi nici sapun nici alcool, acestea ar putea lasa sanilor un „gust” care probabil ca nu i-ar place bebelusului.

Daca folosesti o masca de san din plastic, sterilizeaz-o inainte de a alapta. Instaleaza-te comod intr-un fotoliu, pe un scaun sau in pat. Ia bebelusul in brate si elibereaza sanul din sutineul de sarcina. Este bine sa alaptezi de la ambii sani, la fiecare alaptat. Pentru a-ti aminti sanul cu care trebuie sa incepi, este suficient sa prinzi o panglica pe breteaua sutienului de pe „partea buna” si sa o muti la sfarsitul alaptatului.

Instaleaza bebelusul in locasul cotului. Introdu-i sfarcul in gura: va avea imediat reflexul de supt. baca adoarme in timpul suptului sau suge lenes, stimuleaza-I trecandu-i degetul pe obraz sau trage usor de sfarc. Daca urechile i se „misca”, inseamna ca suge.

Asigura-te ca bebelusul poate respira normal si ca nasul nu ii este lipit de pielea sanului tau.

Pentru a intrerupe suptul, introdu-i varful degetului intre gingii pentru a elibera sfarcul. Ridica bebelusul spri jinit de umarul tau, sustinandu-i ceafa, si bate-I usurel pe spate ca sa elimine aerul inghitit (sa ragaie).

Frecventa si durata suptului

La inceputul alaptarii, valurile de lapte nu sunt regulate deoarece bebelusul suge des, dar in cantitati mici. Dupa aproximativ o luna, el adopta un ritm mai regulat, trecand de la un supt la fiecare doua ore la un ritm de patru ore, maxim cate zece minute pentru fiecare san.

Valurile de

lapte ti se vor adapta in mod natural ciclului sau. Nu trebuie sa depasesti un numar de sapte sau opt supturi pe zi, deoarece aceasta te-ar epuiza.

In continuare, ritmul este in general urmatorul:

  • la 3 luni: patru supturi ziva si 1 noaptea,
  • la 4-5 luni: 4 supturi ziva, cuplate cu mese constand din alimente mai solide,
  • la 6 luni: 3 supturi (la trezire, la gustare, la culcare).

Dupa luna a sasea, vei trece la intarcarea progresiva.

burata medie a unui supt, de la momentul in care iei nou-nascutul in brate si pana il culci din nou, este de o ora. In acest timp el va readormi, va ragai, vei schimba sanul etc. Este indicat sa schimbi scutecul copilului dupa alaptat, deoarece adesea in acest timp el are scaun.