5 motive pentru a vizita Satu Mare

  • Joi, 21 Mai 2020
  • Turism
  • Publicat de
satu mare satu mare

Unul dintre cele mai mari orase din nordul Romaniei, Satu Mare vine cu o istorie multiculturala, un centru vechi care merita vizitat si oportunitati pentru excursii in zonele inconjuratoare.

Pentru a ajunge in acest loc in cele mai bune conditii informeaza-te inainte de a pleca la drum cu aplicatia calculator distante rutiere. Aici poti afla rutele auto cele mai scurte, distanta cat si durata calatoriei tale.

Observati orasul din Turnul Pompierilor

Acesta este un simbol din Satu Mare, iar la 45 de metri inaltime este un loc perfect pentru a admira orasul. A fost construita intre 1903 si 1904 ca punct de observare a pompierilor, pe planurile arhitectului Ferencz Dittler. Lajos Vajnay a fost constructorul sau. Peretii turnului au 80 cm grosime la baza si 30 cm spre varf. Cupola sa decorativa este realizata din lemn acoperit de cupru. Vizitatorii pot ajunge in varful turnului urcand cele 154 de scari metalice asezate intr-o spirala.

Descoperiti mostenirea evreiasca

Orasul Satu Mare face parte din ruta culturala europeana a patrimoniului evreiesc, alaturi de Sighetu Marmatiei, simleu Silvaniei, Zalau, Baia-Mare, Bistrita si Cluj-Napoca. Una dintre cladirile reprezentative ale acestui patrimoniu este Marele Templu din Satu Mare.

Construita spre sfarsitul secolului al XIX-lea, este singura sinagoga ramasa din oras dintre cele trei astfel de locuri si peste 20 de case de rugaciune care au existat inainte de al doilea razboi mondial. Marele Templu a fost construit dupa planurile arhitectului maghiar Nándor Bach, in stil maur. De asemenea, orasul gazduieste un memorial al Holocaustului din 2004.

Turul castelelor din apropiere

In imprejurimi se pot vizita mai multe castele si cetati. In Carei, la 36 km vest de oras, Castelul Karolyi reinnoit intampina vizitatorii mai multor interioare care reflecta designul unei resedinte aristocratice locale spre sfarsitul secolului XIX.

Turistii pot vedea sala de bal, o biblioteca, o colectie de tablouri si o expozitie permanenta despre istoria breslelor locale, printre altele. La aproximativ 22 km sud de Satu Mare, vizitatorii pot vedea inca ramasitele cetatii medievale Ardud, ridicata in secolul al XV-lea. In Mediesu Aurit, la 23 km est de Satu Mare, se afla Castelul Lonyai, un reper al arhitecturii renascentiste din Transilvania.

Explorati trecutul si traditiile zonei

In fosta cladire a Prefecturii, construita in 1936, Muzeul Judetean Satu Mare gazduieste colectii care exploreaza epocile preistorice, dacice si medievale. Sectiunea de etnografie a muzeului prezinta cultura locala diversa prin articole precum mobilier traditional taranesc, imbracaminte si bijuterii populare, icoane, materiale textile si ceramica.

Exista, de asemenea, o sectiune de istorie, cu referiri la bresle locale, carti si documente antice. Colectia muzeului se bazeaza in mare parte pe o colectie adunata de comunitatea locala incepand cu 1890. Un alt muzeu important din oras este Muzeul Artelor, aflat in Vécsey House, o cladire neo-gotica din secolul al XIX-lea. Colectia sa include lucrari ale artistilor locali ai secolului XX.