5 motive pentru a vizita Braila

  • Joi, 11 Iunie 2020
  • Turism
  • Publicat de
Braila Braila

Braila s-ar putea sa nu fie printre primele alegeri care sa vina in minte pentru o vacanta in Romania, dar acest oras port de pe Dunare are o istorie multiculturala si o multime de potential turistic: situri istorice, arhitectura frumoasa si un parc natural din apropiere. Indentifica zona pe Harta Romaniei si afla care sunt principalele obiective turistice.

Faceti o plimbare pe malul raului

Un oras-port timp de secole, Braila a cunoscut o perioada de mare dezvoltare spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul XX. Atunci era un port important pentru majoritatea marfurilor care intrau si ieseau din Romania si avea un schimb de cereale, unde era stabilit pretul cerealelor.

O plimbare in zona va dezvalui cateva urme ale vremurilor trecute. Printre ele se numara cladirea recent renovata a fostei statii fluviale (Gara Fluviala), care a servit la vremea respectiva sute de pasageri care calatoresc la bordul navelor cu aburi si Moara Violattos, una dintre cele mai mari mori cu aburi din Europa de Est atunci cand s-a deschis.

Construita de inginerul Anghel Saligny, care a proiectat si podul Cernavoda peste Dunare, moara de faina a fost proprietatea familiei grecesti Violattos. Cladirea cu sase niveluri avea depozite mari si acces la calea ferata si port. Indreptandu-se pe malul raului este Explanada Dunarii, alcatuita dintr-un ansamblu de fantani atragatoare, printre care steaua Cinetica (Fantana Cinetica) este vedeta.

Explorati orasul vechi

Centrul vechi al Brailei, amintind vizitatorilor vremurilor prospere ale orasului la sfarsitul secolului trecut, a fost declarat monument istoric. Raspandindu-se pe peste 160 de hectare, cuprinde numeroase cladiri frumoase, o parte din ele avand nevoie de reinnoire.

Piata Traian dateaza din 1833 si a fost numita Piata Rally, dupa numele proprietarului Teatrului Maria Filotti, un edificiu important din oras si unul dintre cele mai vechi teatre din tara. Piata gazduieste Biserica „Sfantul Arhangheli Mihail si Gabriel”, in special pentru ca este una dintre putinele biserici ortodoxe din tara, fara clopote. Acest lucru s-a intamplat pentru ca biserica era o moschee, o alta urma din istoria multiculturala a orasului, deoarece Braila obisnuia sa faca parte dintr-o unitate administrativa raya (raia) sub Imperiul Otoman, pana la inceputul secolului XIX.

Marea Gradina a Brailei, un parc public infiintat in secolul al XIX-lea, cu ceasul sau de reper, merita vazut, alaturi de Muzeul Carol I Braila, gazduit in fostul cazinou Armelin si Teatrul Maria Filotti, care in timp a gazduit spectacole cu artisti precum actrita Sarah Bernhardt si compozitorul George Enescu. Biserica Greaca, o referire la comunitatea greaca odinioara mare din oras, este un alt reper.

Catacombele

Nu sunt deschise pentru turisti, catacombele sunt ramasitele unui sistem defensiv construit sub ocupatia turca a Brailei. Au servit pentru transportul subteran al diferitelor marfuri catre rau.

Autoritatile locale au anuntat in trecut planurile de reamenajare a acestora si introducerea lor in oferta turistica, dar acest lucru nu s-a intamplat inca. In unele parti ale orasului, mici semne alerteaza despre prezenta lor ca situri istorice. Zona din Orasul Vechi este locul unde au fost identificate unele dintre catacombe, iar unele dintre ele se gasesc sub proprietati private.