5 motive pentru a vizita Aradul

  • Marţi, 26 Mai 2020
  • Turism
  • Publicat de
Arad Arad

Cu parcurile sale mari si cladirile monumentale, Arad se raspandeste pe malurile raului Mures, intampinand vizitatorii lungii sale istorii si a sentimentului de "Mica Viena".

Mergeti in culisele Unirii din 1918

Arad se mandreste cu contributia la realizarea Unirii din 1918, deoarece multe dintre personalitatile care au luptat pentru ca uniunea sa aiba loc si-au intreprins activitatea in oras.

Printre acestia se numara Vasile Goldis, deputat in Marea Adunare Nationala din Alba Iulia, organismul care a ratificat unirea Transilvaniei cu Regatul Roman al vremii. In acelasi timp, negocierile dintre o delegatie a guvernului ungar si Consiliul National Roman au avut loc in oras in noiembrie 1918.

Muzeul Arad are o expozitie despre rolul orasului in uniunea din 1918. Mai mult, Muzeul Memorial Vasile Goldis este deschis la Arad, intr-o casa construita de politician si unde se afla si sala de stiri a ziarului Romanul. Ziarul a ajutat la raspandirea ideilor Unirii din 1918. Mai multe despre Muzeul Vasile Goldis aici.

Mostenirea arhitecturala

Pe langa arhitectura neo-renascentista, Arad are un patrimoniu bogat in secesiune. Unele dintre cladirile de referinta ale acestei tendinte sunt Palatul Szantay, Palatul Palatul Bohus sau Palatul Földes, care a gazduit o farmacie cunoscuta la inceputul secolului XX.

Vizitatorii pot descoperi bogatia mostenirii arhitectonice Arad mergand pe bulevardul Revolutiei, ducandu-i la atractii precum Biserica Rosie din 1906, care apartine Bisericii Evanghelice - Luterane, Palatul Administrativ, adapostind Primaria si Prefectura. Dupa ce a fost renovat in 2012, Palatul Administrativ primeste uneori vizitatori.

Cel mai dulce muzeu si multe altele

Arad gazduieste un muzeu al cofetariei, singurul de acest fel din Romania. Muzeul a fost infiintat de cofetarul pensionar Ioan Gui. Celebreaza marii cofetari ai orasului din perioada interbelica si traditia Aradului in aceasta zona inca din anii 1800.

Printre exponatele sale se numara diverse masini utilizate pentru macinarea si amestecarea ingredientelor, pentru fabricarea inghetatei si multe pentru mucegaiurile pentru bomboane, martipan, biscuiti si alte dulciuri. Muzeul este gazduit in casa lui Ioan Gui (pe str. Nicolaus Lenau), iar cei care doresc sa viziteze trebuie sa faca o programare.

Una dintre cele mai mari inchisori habsburgice

Cetatea Vauban a fost construita incepand cu 1762 sub supraveghere si dupa planurile arhitectului militar austriac Philipp Ferdinand Harsch. Peste 1.500 de familii din zonele inconjuratoare care participa la ridicarea cetatii si peste 150 de case trebuiau demolate pentru aceasta constructie.

Cetatea a gazduit o garnizoana militara si a jucat un rol important in timpul revolutiei maghiare din 1848, cand a fost sub asediu timp de noua luni. Dupa aceea, a devenit o inchisoare unde au fost retinuti multi dintre revolutionari. In ultimii ani a servit si ca garnizoana. Cetatea poate fi vizitata doar cu anumite ocazii.