… Si Vogue a creat moda!

  • Luni, 9 Decembrie 2019
  • Artă
… Si Vogue a creat moda! … Si Vogue a creat moda!

Acesta pare a fi sloganul VOGUE Turcia, proaspata editie intrata in portofoliul celor de la Conde Nast Publications. Iar asocierea cu religia nu este deloc nepotrivita, in contextul in care Vogue este considerata Biblia modei. FrontPress iti prezinta istoria din spatele cele mai puternice reviste de moda din lume:Vogue.

In 2006, la aproape 120 de ani de la lansarea primului numar Vogue, intr-un articol din The New York Times, criticul Caroline Weber numeste Vogue: "The most influential fashion magazine."

Astazi exista editii Vogue in 18 tari (USA, Franta, Italia, Germania, UK, Japonia, China, India, Rusia, Brazilia, Portugalia, Grecia, India, Corea, Australia, Spania, Taiwan, Turcia) si o regiune (America Latina). Revista isi are inceputurile in anul 1892, cand Arthur Baldwin Turnure a infiintat-o ca pe o publicatie saptamanala in SUA. La moartea acestuia, a fost preluata de Conde Nast. Imediat s-a decis extinderea revistei, prima schimbare constand in publicarea acesteia bilunar, pentru ca in anul 1910 Nast sa traverseze oceanul si sa lanseze editia pentru UK, urmand Spania, care a fost un esec total, pentru ca apoi Franta sa isi dovedeasca inca o data dragostea pentru moda imbratisand Vogue.

Pentru Diana Vreeland, cei 30 de ani in care a fost fashion editor la Harper's Bazaar au constituit educatia de baza pentru ca in cei aproape zece ani la carma Vogue US sa surprinda in numerele revistei spiritul anilor '60-'70

Pictorialele din Vogue au facut din fete precum Suzy Parker, Twiggy, Jean Shrimpton, Lauren Hutton, Veruschka si Marisa Berenson nume legendare in moda.

In 1966, cand America abia se obisnuia cu un alt statut oferit afro-americanilor, Donyale Luna a fost primul model de culoare care a aparut pe coperta Vogue, numarul din martie, iar in august 1974 Beverly Johnson, un alt model de culoare, a fost cover-girl pentru acelasi Vogue US. In iulie 2008, Vogue Italia a iesit pe piata cu "A Black Issue", un numar intreg dedicat femeilor de culoare.

Astazi, Vogue US este condus de catre Anna Wintour, femeia de fier a modei, care detine aceasta functie din anul 1988 si nu da semne de pensionare.

Primul numar Vogue sub conducerea Annei Wintour a fost publicat in noiembrie 1988 si a avut-o pe coperta pe Michaela Bercu, model israelian, imbracata intr-o bluza Lacroix cu pietre aplicate in forma de cruce si combinata cu o pereche de jeansi. Pe langa folosirea pentru prima oara pe coperta a unei fotografi ce cuprinde ¾ din corpul modelului (fata de coperta-portret de pana atunci), Anna Wintour a mai socat prin combinarea unei perechi de pantaloni din denim cu o piesa high-fashion.

In lumea modei, cand spui Vogue se intelege Moda la superlativ si gandul zboara imediat la Anna Wintour, femeia ce pare a conduce intreaga industrie. Anna Wintour este cea care a simtit nevoia oamenilor de a pasi in fiecare aspect din viata unei celebritati, inlocuind ocazional supermodelele de pe coperta cu cei mai faimosi oameni ai lumii.

In istoria Vogue, trei barbati au aparut pe coperta revistei: George Clooney, Richard Gere si jucatorul de baschet LeBron James. Acesta din urma a aparut impreuna cu modelul Gisele Bundchen, intruchipand o scena din King Kong, numar ce a starnit puternice controverse la acel, moment baschetbalistul de culoare parand a fi asociat cu giganta gorila.

Dar VOGUE US nu inseamna numai Anna: geniul creativ este considerat Grace Coddington, fost model si directorul de creatie al editiei americane inca din 1988. Redactiile Vogue din lume sunt alcatuite din oameni extrem de creativi si talentati ce traiesc din moda si pentru moda. Vogue Paris: Carine Roitfeld (redactor sef ) si Emmanuelle Alt (fashion editor ), Vogue Uk: Alexandra Schulman, Vogue Rusia: Aliona Doletskaya.

Dintre modele romance, Diana Dondoe este cea ce ne-a adus faima aparand pe copertile VOGUE din Franta, Japonia, Mexic, Spania, iar modelul de origine romana Irina Lazareanu ne-a facut si ea cinste prin doua aparitii.

Odata cu filmul "The September Issue", documentar ce are in prim-plan echipa Vogue US in timpul realizarii numarului din septembrie 2007, lumea a avut ocazia sa intre in birourile de la Conde Nast si sa observe indeaproape ceea ce inseamna munca la cel mai important numar din an, cum se realizeaza pictorialele, dar si micile intrigi de cabinet.

Numarul din septembrie 2007 a fost un record - "870 pages of Fearless Fashion" - ecou ce se pastreaza luna de luna, in fiecare editie de pe mapamond.