Pictura in moda - Piese celebre inspirate din pictura

  • Sâmbătă, 7 Decembrie 2019
  • Artă
Pictura in moda - Piese celebre inspirate din pictura Pictura in moda - Piese celebre inspirate din pictura

Legatura dintre arta si moda poate fi comparata cu o relatie de prietenie vesnica, fiecare completandu-se si sustinandu-se reciproc. Cum ambele apartin artelor vizuale, aceasta legatura este una indestructibila. Inca din perioada incipienta a modei "pe comanda" ce a evoluat in ceea ce numim azi couture, tiparele rochiilor incercau sa reproduca si sa se inspire din vestimentatia aristocratiei, singura in masura sa-si comande portrete sau picturi.

Mai tarziu, pana si tehnicile specifice picturii au fost reproduse pe materialele din care vor fi confectionate rochiile. Astfel, apar rochii ce amintesc de trompe l'oeil, pasteluri impresioniste, texturi ce stimuleaza atat vizualul cat si simtul tactil, metode folosite exclusiv in pictura.

Cu timpul, granitele intre moda si arta (chiar si abstracta) devin indisolubile, Salvador Dali creand un smoching suprarealist si afirmand ca i-a facut mare placere sa lucreze cu doamnele Elsa Schiaparelli si Coco Chanel la stergerea barierelor intre arta si moda.

Privind retrospectiv, transpunerea picturii in vesminte nu a insemnat neaparat o inovatie, ci poate doar o evolutie fireasca.

Istoria modei bifeaza, de asemenea, si piese ce reproduc intocmai picturi celebre. Aris Invest ne ofera cateva exemple:

Rochia Mondrian

In 1965, rochia creata de Yves Saint Laurent se mula perfect pe stilul inovator al anilor '60, inspiratia venind de la artistul Piet Mondrian. Picturile sale nereprezentionale defineau o intersectie de linii verticale si orizontale cu cateva pete de culori primare. Rochia creata de Yves Saint Laurent se incadra in aceeasi austeritate minimalista ca si tabloul lui Mondrian realizand o piesa iconica separandu-se in timp de originea sa picturala.

Alexander McQueen si Jackson Pollock

Jackson Pollock si al sau expresionism abstract sugerand energie violenta a reprezentat sursa perfecta de inspiratie pentru colectia Resort 2010 al regretatului designer Alexander McQueen. Aratand ca o paleta de vopseluri aruncate pe o bucata de material, colectia reda intocmai stilul avangardist si teatral al designerului.

Prada si Stilul Art-Nouveu

Designerul Miuccia Prada adora referintele retro iar fiecare colectie a sa evoca sub o forma sau alta mici tuse nostalgice. Inspirata de ilustratiile art nouveu create de Willy Pogany cu ale sale personaje mitice si romantice, rochia Prada personifica aceeasi eteritate si mister pe care le trasmit si ilustratiile artistului.

Rochia Campbell Soup

Numele lui Andy Warhol nu mai are nevoie de nici o introducere, acesta fiind unul dintre cei mai importanti exponenti al stilul pop-art, dar si un sustinator al consumerismului ce lua avant in anii "60, consumerism nutrit si de mirajul publicitatii. Atunci cand Warhol creeaza opera Campbell Soup, compania cu aceeasi nume a considerat ca cea mai buna modalitate de a-si promova produsul ar fi prin lansarea unei rochii cu un imprimeu constand in cutii de supa. Rochia se putea cumpara pentru 1 dolar.

Cel mai important lucru pe care il au moda si arta in comun este acela ca ele construiesc doua lumi imaginare si se folosesc de un limbaj stlistic pentru a ne modifica, altera chiar schimba perceptia sau ideile inradacinate, dar au si infinitul merit de a ne imbogati constant vizualul.