Factori externi care influenteaza viata de cuplu

Factori externi care influenteaza viata de cuplu Factori externi care influenteaza viata de cuplu

Relatiile intime au loc dintotdeauna atat de natural incat iti da impresia ca sunt de sine statatoare, adica pot exista si se pot mentine prin propriile lor puteri sau insusiri, fara sa depinda de nimic extern. Ceva mai complicat decat pare la o prima discutie pe care o porti cu prietenele intr-o sambata dimineata la cafea, calitatea si sanatatea actului sexual depinde in proportii covarsitoare de factori exogeni.

"In general, actul sexual se recomanda dimineata, dupa creseterea secretiei de androgeni, si intre orele 19.00 - 24.00. Lumina in camera trebuie sa fie obscura, dar niciodata intuneric deplin, femeia avand o anumita pudoare. La realizarea unei atmosfere lascive un rol important o are si folosirea substantelor mirositoare erotizante, cum ar fi cele de vanilie, mosc, patchulli etc. Se pot consuma bauturi alcoolice in cantitati mici, evitandu-se intotdeauna ingestia excesiva care influenteaza nu numai potenta, ci si valoarea actului sexual. Se recomanda evitarea mancarurilor indigeste, amare, acre, sarate sau cu miros puternic (ceapa, usturoi). Se va apela la fructe, legume, radacinoase, icre, peste, branzeturi, telina, sofran, scortisoara, miere de albine.", a declarat conferentiar doctor Vasile Nitescu in lucrarea sa "Sexologie clinica".Vezi aici mai multe trucuri despre femei, cupluri, relatii.

Dintre cei mai influenti factori externi care definesc un act sexual si ii dau sau nu valoare se numara si:

Feromonii

Formati la nivelul organelor sexuale ca urmare a modificarii pH-ului vaginal de catre secretia de estrogen sau androgen la barbat sau prin glande sebacee (la nivelul decolteului, spatelui, feselor, fetei), feromonii provoaca o replica biologic sexuala prin stimularea starii erotice. Apar la 25 - 30% dintre femei in perioada incepand cu ultima zi a menstruatiei pana in momentul ovulatiei, cresc efectul seductiei si imbunatatesc viata sexuala.In tot acest timp, feromonii stimuleaza sentimente pozitive in relatiile interumane, prin exteriorizari cum ar fi zambet, afectiune, ingaduinta.

Temperatura

In cazul femeilor care abia si-au inceput viata sexuala, la persoanele cu psihic mai instabil sau la barbatii varstnici temperatura scazuta sub 15 - 18 grade scade apetitul sexual. Dar si o temperatura crescuta poate influenta functiile organismului in mod negativ, determinand disfunctii erectile, de libidou, modificari ale comportamentului sexual atat la femei, cat si la barbati.

Umiditatea

Umiditatea relativa a mediului trebuie sa fie intre 50 - 60% si este foarte importanta pentru ca are capacitatea de a influenta negativ metabolismul, frecventa respiratorie sau procesul de transpiratie.

Sexualitatea si culorile

Asociate cu ritualuri religioase inca din Antichitate in India, Egipt sau China, culorile stimuleaza comportamentul sexual al femeilor si al barbatilor, totodata. De exemplu, culoarea violet "intensifica activitatea glandelor sexuale la femeie, iar lumina rosie stimuleaza sistemul nervos, crescand potentialul biologic al organelor genitale la barbat".Culoarea verde reduce starea de tensiune si stres, iar "portocaliu incita gonadele (testicul sau ovar)", fiind insemnate elemente de atractie.

Sexualitatea si mirosul 

Feromonii din substantele mirositoare ajung automat in centrii nervosi ai creierului prin recpetorii olfactivi, declansand atractia.In trecut femeile foloseau cu iscusinta substantele mirositoare pentru atractia si incitarea barbatilor. Filozoful grec antic Plutarh aminteste de Cleopatra si tehnicile folosite pentru a-l ademeni pe Antonius- tehnici care se traduceau de cele mai multe ori in utilizarea unor parfumuri specifice. Cleopatra era asa de parfumata incat si "vantul era bolnav de dragoste".Se spune ca Napoleon s-a indragostit de Josefina pentru ca aceasta purta o "batista dantelata impregnata cu mosc" (substanta obtinuta de la cerb, cu care acesta isi atrage femelele).