Utilizări interesante ale usturoiului

  • Duminică, 21 August 2022
  • Diverse
Utilizări interesante ale usturoiului Utilizări interesante ale usturoiului

Te-ai gândit vreodată la celelalte utilizări ale usturoiului, în afară de a fi un ingredient pentru a face mâncăruri delicioase? 

Usturoiul (Allium sativum L.) face parte din familia cepei. De-a lungul istoriei, diferite culturi l-au folosit în multe feluri. Acestea includ utilizarea usturoiului ca suplimente alimentare, medicamente pentru diferite boli și chiar farmece pentru a îndepărta spiritele rele. 

Să ne uităm la 30 de utilizări interesante ale usturoiului.

1. Agent anti-oboseala

Înainte de cafea și băuturi energizante, usturoiul a servit ca tratament al oboselii. Există dovezi că cei mai timpurii sportivi greci olimpici l-au mâncat pentru a-și crește rezistența ( Bauer și Lawson, 1998 ). Bogat în vitamina C, vitamina B6 și mangan, fiecare cuișoare este o mini-doză de amplificator de energie.

2. Tratamentul infecțiilor bacteriene ale urechii

Extractul zdrobit amestecat cu picături de ulei de măsline este folosit ca un remediu natural comun pentru a vindeca infecțiile bacteriene ale urechii. Când este zdrobit, produce alicină care poate perturba metabolismul bacteriilor și poate împiedica ancorarea bacteriilor pe celulele umane ( Nakamoto, 2019 ).

3. Conservator de carne

Usturoiul poate prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Studiile de cercetare demonstrează că sucul de usturoi conține proprietăți antibacteriene care împiedică creșterea agentului patogen comun al cărnii ( Nejad, 2014 ).

4. Reductor de acnee

Alicina face minuni asupra acneei cauzate de bacterii. Tocați mai mulți căței de usturoi cu puțină miere într-un unguent sau o mască de față. Aplicați și lăsați unguentul pe zona afectată timp de câteva minute. Clătiți și uscați.

5. Inlocuitor de lipici instant

Dacă rămâneți vreodată fără lipici și aveți nevoie de un înlocuitor rapid, sucul de usturoi lipicios este candidatul perfect.

6. Fixare rapidă a fisurilor de sticlă

Dacă aveți o crăpătură fină într-o bucată de sticlă, puteți utiliza și sucul ca agent de lipire rapidă.

7. Atractant de pește

Mirosul înțepător de usturoi înnebunește peștele. Basul, somnul, păstrăvul și crapul sunt mari fani ai acestor momeli mirositoare.

8. Repelent și ucigaș pentru țânțari

Mâncatul sau ungerea cuișoarelor pe piele nu te va împiedica să mușcături de țânțari. Dar uleiul de usturoi este un ucigaș eficient de țânțari. Aceasta este una dintre cele mai utile utilizări ale usturoiului, mai ales în campare. Combinând-o cu o momeală (suc de fructe sau zahăr) și lăsând amestecul într-un fel de mâncare undeva acasă, poți alunga cu succes țânțarii de la tine și scăpând efectiv de ei în același timp (Fiorenzano, 2017 ).

9. Pesticid și fungicid natural

Este bogat în sulf, lucru pe care mulți dăunători nu iubesc. Studii agricole recente au descoperit că extractul de usturoi poate funcționa ca biopesticid și fungicid ( Jacob, 2016 ). Funcționează bine cu afidele, insectele de dovleac, muștele albe și buclele de varză.

10. Risc mai mic de naștere prematură

Studiile medicale descoperă că infecțiile antimicrobiene de la alimente sunt una dintre principalele cauze ale nașterii premature bruște. În 2013, cercetarea norvegiană condusă de  Ronny Myhre  (2013) s-a concentrat pe această ipoteză.

14. Deparazitar intestinal

Substanțele chimice de usturoi care conțin sulf s-au dovedit a fi un tratament antiparazitar eficient la oameni ( Krstin, 2018 ). Consumul zilnic poate elimina în mod natural paraziții din sistemul dumneavoastră digestiv.

15. Tratament natural pentru vaginită și infecții cu drojdie

Studiile clinice au arătat că crema vaginală pe bază de plante care conține usturoi și cimbru este la fel de eficientă ca și crema cu clotrimazol ( Bahadoran, 2010 ). Suplimentele orale de usturoi s-au dovedit, de asemenea, eficiente în prevenirea creșterii drojdiei Candida.

16. Tratament natural pentru herpes rece

Compușii cu sulf din usturoi vă vor curăța rănile, în timp ce vitamina C vă poate calma pielea și stimula procesul de vindecare.

17. Tratament de casă pentru piele

Deși lămâia conține multă vitamina C, aceasta poate fi prea dură pentru piele. În schimb, încercați să folosiți ulei de usturoi tocat. Dacă nu ești convins, iată dovezile:

  • Compuși care conțin sulf: Antiseptice și desfundați porii
  • Vitamina C: stimulează sinteza de colagen, proprietăți anti-îmbătrânire ( Pazyar și Feily, 2011 ) 
  • Vitamina B6: Crește repararea celulelor pielii și reduce inflamația

18. Protector pentru creier

Intestinul joacă un rol esențial în menținerea sănătății cognitive ( Dr. Jay Pasricha, Centrul John Hopkins pentru Neurogastroenterologie ). Usturoiul conține proprietăți antimicrobiene și antiseptice. În plus, are un nivel ridicat de vitamina B6, care este vital pentru menținerea funcționării creierului. De asemenea, ajută la scăderea riscului de a dezvolta boala Alzheimer și boala Parkinson.

19. Tratament pentru matreata

Mătreața este adesea cauzată de psoriazisul scalpului, infecție bacteriană sau chiar foliculi de păr înfundați. Amestecați piureul cu crema de aloe vera într-un raport de 1:1 este un tratament excelent de îngrijire a scalpului care vă poate îmbunătăți semnificativ starea scalpului ( Sullivan, 2018 ).

20. Tratamentul psoriazisului

Ca inhibitor al lipoxigenazei, usturoiul suprimă metabolismul acidului arahidonic. Este un acid gras care este o cauză comună a acutizărilor de psoriazis ( Ikai, 1999 ).