Urgentele la animalele de companie

  • Miercuri, 18 Martie 2020
  • Animale
  • Publicat de
clinica veterinara Supervet clinica veterinara Supervet

Desigur, urgentele la animalele de companie pot fi numeroase, dar incercam sa va enumeram cele mai intalnite la o clinica veterinara de urgenta:

Blocajul uretral

Acesta apare mai frecvent la pisici si anume la motani datorita conformatie anatomice a uretrei loc. Se poate intampla la orice varsta si este reprezentata de formarea oxalatilor de calciu sau struviti (nisip) si obstructionarea uretrei (blocarea conductului ce permite eliminarea urinii). Atunci cand uretra este blocata si urina stagneaza ft mult in vezica urinara, se intampla blocajul uretral si / sau renal si se manifesta medical prin insuficienta renala acuta. 

Nu puteti rezolva aceasta problema acasa, de aceea trebuie sa mergeti de urgenta la o clinica veterinara, ca medicul veterinar sa desfunde uretra si sa permita vezicii sa elimine urina (pentru detalii medicale daca este sau nu urgenta puteti lua legatura cu unul din medicii disponibili non stop din cadrul clinicii veterinare Supervet Bucuresti 0771637818). 

Otravire

In cazul in care suspicionati ca animalul dumneavoastra a inghitit ceva otravitor sau o substanta de curatenie, mergeti la veterinar, luati si ambalajul produsului cu dumneavoastra pentru a-l ajuta pe veterinar sa poate administra un antidot specific. Nu incercati sa dati lapte animalului sau apa cu sare, nu o sa ii faceti decat mai mult rau decat bine. 

Gestatie prelungita 

Si in cazul pisicilor, si in cazul cainilor, o gestatie nu ar trebui sa durereze mai mult de 62 - 65 de zile. Evident, recomandam vizite periodice la veterinar pentru control si supravegherea gestatie. In cazul in care gestatie dureaza mai mult, mergeti la veterinar - nu aveti cum sa ajutati animalul acasa. De asemenea, daca vedeti ca animalul prezinta contractii si expuzeaza niciun pui, si au trecut mai mult de 3 - 4 ore, mergeti la veterinar, este posibil ca puiul sa fie prea mare si sa nu reuseasca sa treaca de cervix sau sa fie intr-o pozitie distocica. 

Scaun diareic si voma

Evident daca un animal vomita, nu se recomanda sa ii dati pastile pe gura ca automat le va vomita. O voma sau un scaun diareic nu reprezinta in sine o urgenta, ci mai degraba este recomandat sa mergeti la veterinar sa depistati o posibil boala mai devreme si cu cat se instituie tratament mai devreme cu atat mai bine. In cazul puilor de caine sau de pisici poate reprezenta o urgenta, deoarece reprezinta simptomul cel mai intalnit in cazul parvovirozei, respectiv panleucopeniei la pisici (o boala virala ft grava, cu rata de mortalitate mare - in cazul animalelor tinere, nevaccinate). 

Cum am spus si la inceputul articolului, urgentele sunt numeroase, dar am incercat sa va prezint pe scurt incidenta cea mai mare a lor. Aveti in vedere sa deparazitati animalele lunar (deparazitare externa) deoarece frecvent fac babesioza (boala transmisa de capuse, ce se manifesta prin urina rosiatica si temperatura ridicata), sa le vaccinati, iar cand iesiti cu ele in oras, sa fie tinute in lesa, deoarece frecventa animalelor lovite de masina este tot mai mare. 

Va multumesc pentru timpul acordat sa cititi acesta articol! 

Cu stima, 

Un medic veterinar