Totul despre varicela sau varsat de vant

Varicela este o boala infectioasa, insotita de o eruptie, si imunizanta (nu te poti imbolnavi de 2 ori!)Varicela poate aparea, in general, intre 2 si 10 ani, si provoaca mancarimi puternice. Dureaza aproximativ 12 zile.Virusul varicelei este acelasi cu cel al zonei Zoster (care nu este, de fapt, decat o resurgenta in varicelei).

O particularitate a varicelei este aceea ca eruptia sa nu apare intr-un anumit loc, adica puteti gasi bubite pe pielea capului acoperita cu par,precum si pe organele genitale,sau chiar si in gura…

Perioada de incubatie a varicelei dureaza in jur de 15 zile.

Perioada de molipsire:

Perioada de contaminare este de aproximativ 8 zile dupa aparitia primelor vezicule (si nu a bubitelor).O intrerupere a scolii de 10-15 zile este obligatorie,chiar daca copilul este in forma.

Simptome:

  • Eruptia apare dintr-o data, pe tot corpul, prin puseuri, dupa ce copilul a avut febra – mai mic sau mai mare (ba chiar \ neobservata). Este vorba de mici bubite roz,situate la mare distanta unele de altele, si care se transforma in mici vezicule (basici). Acestea se sparg,apoi se usuca,lasand o coaja care va disparea in 10 zile.

Ingrijiri medicale:

1n primul rand,bebelusul trebuie impiedicat sa se scarpine si sa rupa cojitele,in caz contrar vor ramane cicatrice permanente.In acest scop,taiati-i unghiile in mod regulat.Medicul curant poate, de asemenea,sa va prescrie antihistaminice pentru a calma mancarimile copilului.

Veziculele vor fi dezinfectate zilnic,cu un antiseptic care nu irita,prescris de medicul curant, pana la aparitia cojilor.In prezent, se studiaza un vaccin.

Complicatii:

Exista door cu titlu exceptional.Este vorba de suprainfectii datorate scarpinarii,O simpla bubita poate sa se infecteze si apoi sa se transforme in abces (insotit de febra).

Pentru a evita orice risc de suprainfectare,aveti grija ca bebelusul dumneavoastra sa aiba,mereu, mainile curate,in caz cc se scarping.