Totul despre Rubeola

Totul despre Rubeola Totul despre Rubeola

Rubeola este o maladie virala,greu de recunoscut,si care trece, deseori,neobservata,deoarece are putine simptome.Rubeola dureaza in jur de o saptamana.

Rubeola este o boala benigna la copil,dar este periculoasa pentru viitoarea mamica si bebelusul sau.

Perioada de incubatie a rubeolei este de 15 zile, inainte de aparitia primelor simptome.

Contaminarea:

Perioada de contaminare este de aproximativ 8 zile dupa aparitia bubitelor.Aveti grija ca, din momentul aparitiei bubitelor, copilul bolnav sa nu se apropie de vreo femeie insarcinata.

Care sunt Simptomele:

Uneori,febra mai mica sau mai mare. Eruptie bubite si apar ganglioni.

Ce este de facut:

Puteti sa dati copilului bolnav o doza corespunzatoare de paracetamol, sub forma de sirop sou de supozitor, adaptat varstei si greutatii lui, pentru scaderea febrei. Ca si in cazul rujeolei si a oreionului, cel mai bun tratament ramane prevenirea bolii prin vaccinare.

Ce complicatii ce pot aparea:

Pericolul nu este determinat de complicatii, ci de riscul de contominare at unei viitoare mamici, si, de consecintele asupra fetusului ei.

In acest caz, ar fi vorba de o rubeola congenitala. Daca viitoarea mama se molipseste de rubeola in primele 3 luni de sarcina, fetusul poate avea malformatii grave, care pot fi neurologice (deficienta mentala), cardiace, oculare (orbire), sau auditive (surditate).

In aceste conditii, se propune o intrerupere terapeutica a sarcinii.

Pentru a evita aceasta situatie, este recomandat sa se faca teste, in mod sistematic, la inceputul sarcinii, pentru a sti data viitoarea mama a avut deja rubeola