Top crame din Romania

  • Luni, 16 Noiembrie 2020
  • Turism
  • Publicat de
Vin Romania Vin Romania

Putini stiu ca in Romania se produc unele dintre cele mai bune vinuri din lume. Mai mult decat atat, vinul facut in statiunea de cercetare din Pietroasele a fost premiat recent cu o medalie de aur in cadrul celui mai mare festival de vinuri din lume.

Vinurile produse in tara noastra sunt extrem de aromate, iar multi straini vin de la mii de kilometri departare pentru a degusta soiurile noastre traditionale de vinuri in crame si in vinarii.

Daca nu ati vizitat niciodata o crama, poate ca acum este timpul. Consulta harta rutiera intainte de a pleca la drum.

Crama Rasova

Ne mutam in regiunea Dobrogea in continuare, unde se afla Crama Rasova. Podgoria si crama sunt situate in Cernavoda, judetul Constanta, langa autostrada A2, acoperind 50 de hectare. Principalele soiuri de struguri cultivate in Rasova sunt Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah si Pinot Noir.

Vizitatorii pot alege intre doua tipuri de tururi la pretul de 60 RON si 120 RON, dar exista si optiunea de tururi personalizate.

Alte crame si podgorii situate in regiunea Dobrogea sunt Via Viticola - Sarica Niculitel, Domeniile Ostrov, Crama Hamangia sau Crama Histria.

Crama Cotnari

Podgoria Cotnari din judetul Iasi, in regiunea Moldovei, este una dintre cele mai renumite podgorii din Romania. Primele mentiuni istorice despre podgoria Cotnari dateaza din secolul al XVIII-lea, potrivit informatiilor de pe site-ul sau. Compania Cotnari, care a fost inima podgoriilor Cotnari din 1948, se ocupa de cele peste 1.700 de hectare de vie.

Vizitele sunt posibile pentru grupuri limitate si numai cu rezervare prealabila.

Domeniile Panciu

Domeniile Panciu se gasesc in comuna Tifesti, in judetul Vrancea. Pe cele 120 de hectare de podgorii de aici sunt produse mai multe soiuri de struguri, inclusiv Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Aligote. Pivnita are echipamente de ultima generatie, cu o capacitate de productie si depozitare de doua milioane de litri.

Vizitatorii Domeniilor Panciu pot rezerva un sejur mai lung aici, deoarece domeniul are si un hotel, un restaurant, un magazin de vinuri si multe alte facilitati.

In timp ce va aflati in regiunea Moldovei, puteti vizita si Domeniile Averesti, Crama Gramma sau Crama Hermezu.

Bonus: hartile vinurilor din Romania pot fi gasite pe distante-rutiere.com.

Domeniile Sahateni - Aurelia Visinescu

Nu departe de Lacerta, tot in renumita regiune viticola Dealu Mare, vizitatorii pot gasi Domeniile Sahateni - o crama infiintata in 2003 de enologul Aurelia Visinescu si asociatul ei, Steve Cacenco. Printre soiurile de struguri cultivate aici, exista Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Grigio.

Vizite si degustari pot fi organizate pentru grupuri de minimum opt persoane, la pretul de 85 RON / persoana (degustare standard) si 150 RON / persoana (degustare pentru cunoscatori).

Tohani, Budureasca, Domeniile Samburesti, Davino sau Rotenberg sunt doar cateva dintre celelalte crame si podgorii situate in regiunea Muntenia.