Substantele din tigarile electronice periculoase, sustin studiile

Perceptia generala este ca tigarile electronice sunt mai sigure decat tigarile de tutun. Cu toate acestea, noi cercetari au detectat prezenta metalelor periculoase in vaporii din tigarile electronice.

Utilizarea tigaretelor electronice a explodat in ultimul deceniu, pe masura ce consumul traditional de tigari a scazut.

Constatarile sunt ingrijoratoare. S-a descoperit ca, desi nu existau cantitati semnificative de metale toxice in lichid inainte de a trece prin atomizor, s-au produs cantitati de metale cum ar fi cromul, magneziul, nichelul sau plumbul in vaporii produsi si in lichidul din interiorul dispozitivului care au trecut prin atomizor. Dovezile au aratat ca metalele au provenit de la atomizoare.

Zaharul si aromele nu sunt atat de sanatoase, cel putin atunci cand vine vorba de inhalare. Expunerea la chimicalele si lichidele cu aroma din tigarea electronica poate provoca inflamatii semnificative ale monocitelor, un tip de celule albe din sange – si multi compusi aromatizanti sunt de asemenea toxici, printre care se numara aromele de scortisoara sau vanilie, printre cele mai rele. Acesta este rezultatul cercetarilor care au constatat, de asemenea, ca amestecul de arome din tigara electronica are un efect mult mai periculos, decat expunerea la doar una. Studiul adauga dovezi in crestere privind efectele nocive asupra sanatatii tigarilor electronice.

Aromele de scortisoara, vanilie si unt, cele mai periculoase

Tigarile electronice cu aroma de fructe, populare printre adolescenti, ar putea fi deosebit de periculoase deoarece contin niveluri mai ridicate de acrilonitril, un cancerigen cunoscut. Desi vanzarea de tigari electronice catre minorii sub varsta de 18 ani este interzisa prin lege, multi reusesc sa evite aceasta reglementare si sa le achizitioneze, motiv pentru care raman o tinta dorita pentru producatori.

Potrivit cercetatorilor, cromul si nichelul au fost legate de boli respiratorii sau cancer pulmonar. Prezenta plumbului si a arsenicului este cea mai grava. Orice expunere la plumb este considerata periculoasa. Poate cauza neurotoxicitate, boli cardiovasculare sau afectiuni renale.

Desi prezenta cromului, a magenului sau a nichelului nu este surprinzatoare – avand in vedere ca atomizoarele sunt fabricate cu aceste elemente – prezenta plumbului si a arsenului, ramane un mister. Oamenii de stiinta nu stiu cum au ajuns metalele in dispozitive.

Este important ca utilizatorii si companiile electronice de tigari sa stie ca aceste atomizoare in forma lor curenta par sa genereze metale toxice, care trec la vaporii pe care utilizatorii ii inhaleaza.