Specialistul suedez intra pe piata romaneasca

  • Joi, 1 Octombrie 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
bussines bussines

Banca suedeza Hoist Finance AB a decis sa intre pe piata bancara din Romania prin deschiderea unei sucursale in luna septembrie, a raportat Ziarul Financiar.

Banca este experta in restructurarea imprumuturilor neperformante, lucru care ar putea sa apara in cantitati semnificative in perioada post-criza, inclusiv in Romania.

Procedurile de inregistrare au fost incheiate in martie - la scurt timp dupa ce pandemia de coronavirus a ajuns in europa.

Hoist Finance AB Stockholm - Sucursala Bucuresti a fost deja inclusa in registrul institutiilor de credit al bancii centrale. Data de inregistrare a bancii in acest registru este 18 martie 2020.

„Sucursala intentioneaza sa inceapa activitatea pe 1 septembrie 2020”, potrivit unei note din registrul BNR despre Hoist Finance Stockholm - Sucursala Bucuresti.

In urma restructurarii datoriilor din sectorul bancar dupa criza financiara din 2008, Hoist Finance a fost implicata in cumpararea si restructurarea imprumuturilor neperformante de la bancile mari din europa.

In anii de dupa criza economica si financiara, bancile romanesti au vandut si imprumuturi neperformante specialistilor internationali in recuperarea datoriilor, precum APS, EOS KSI, Kruk sau Coface, pentru a-si curata bilanturile.

Astfel se asigura ca bugetul incaseaza datoriile de la angajati pentru a putea plati pensia anticipata si tot ce tine de administratia publica.

Romania da semne ca isi revine

Procesorul german de plati electronice Wirecard, care a intrat in insolventa dupa ce a dezvaluit ca lipsesc 2 miliarde euro din bilant, si-a vandut filiala din Romania grupului portughez SIBS.

Cotidianul financiar local Ziarul Financiar a raportat ca tranzactia a depasit 50 de milioane de euro.

Grupul german platise 32 de milioane de euro pentru compania romana Provus Group in 2016.

Wirecard Romania a inregistrat un profit net de 18,5 milioane RON (3,9 milioane euro) in 2019. Cifra de afaceri a ajuns la 43,4 milioane RON (9,2 milioane euro).

Aproximativ 16 investitori au fost interesati sa preia afacerea Wirecard in Romania, potrivit Ziarul Financiar.

„Suntem incantati sa devenim parte a SIBS, o companie cu un profil de afaceri similar cu al nostru si o prezenta puternica in mediul solutiilor de plata de pe doua continente. Sunt sigur ca, impreuna, companiile noastre vor continua sa aduca solutii de plata inovatoare pe pietele din Romania si euroopa si vor fi un partener de incredere atat pentru companiile care ne-au dat incredere pana acum, cat si pentru companiile noi ”, a declarat Utku Ogrendil, CEO Wirecard Romania.

Rata politicii monetare ar putea ramane neschimbata pana in 2022

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are alte parghii decat rata dobanzii de politica monetara pentru a controla deprecierea monedei locale si a mentine inflatia in tinta, potrivit economistului sef BCR Ciprian Dascalu.

BNR poate controla lichiditatea si cresterea rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale, spune Dascalu, citat de Economica.net.

El sustine ca banca centrala ar putea mentine rata dobanzii politicii monetare la 1,5 procente pana in 2022.

In ceea ce priveste cursul de schimb, Dascalu considera ca deprecierea nominala in urmatorii ani va fi in concordanta cu inflatia diferentiala (in Romania fata de zona euroo).

Cu alte cuvinte, moneda locala isi va mentine puterea in termeni reali fata de euro.