Site-urile de dating online: functioneaza sau nu?

  • Duminică, 27 Septembrie 2020
  • Diverse

Dating-ul online, a pierdut stigmatul de a fi doar pentru inimile singuratice. Uitati-va la numarul de persoane care cauta dating sau cupluri pe site-uri si aplicatii de matrimoniale.

Milioane de oameni folosesc aplicatii pentru a depasi barierele sociale, timpul limitat si timiditatea in cautarea „persoanei ideale”. Multi s-au simtit imputerniciti, dar altii vorbesc despre deznadejde si, in cazuri extreme, despre amenintari si santaj.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew in 2015, 15% dintre adulti au folosit site-uri online de dating (platforme bazate pe web, cum ar fi Match.com) si aplicatii de dating (aplicatii bazate pe locatie pentru telefoane inteligente, cum ar fi Tinder).

Participarea persoanelor in varsta de 18 pana la 24 de ani s-a triplat din 2013, iar participarea persoanelor in varsta s-a dublat. De fapt, persoanele de peste 50 de ani sunt unul dintre segmentele cu cea mai rapida crestere.

Datorita acestei schimbari culturale, site-urile online de dating au o amploare fara precedent in viata noastra. Ei sunt gardienii unei mari populatii de potentiale cupluri. In mod colectiv, cheltuim sume mari de bani pentru intalniri, ca sa nu mai vorbim tot timpul si investitia emotionala substantiala pe care o punem in ele.

Dar aceste site-uri functioneaza intr-adevar? Sunt sigure ? Sunt unele mai bune decat altele?

Este o intrebare simpla si una comuna – al carei raspuns ar putea determina soarta unei industrii de milioane de dolari si a milioane de inimi singuratice. Este o intrebare care pare a fi distincta: avem date despre utilizatori, sondaje, valori clare pentru succes sau esec, carti intregi pline de grafice colorate.

Si totusi, doar in aceasta saptamana, o noua analiza de la Universitatea de Stat din Michigan a constatat ca datingul online duce la mai putine relatii angajate decat datingul offline – nu functioneaza, cu alte cuvinte. Aceasta, in cuvintele propriului sau autor, contrazice o gramada de studii care au venit inainte. De fapt, aceasta ultima proclamare privind starea iubirii moderne se inscrie intr-un studiu din 2010 care a constatat ca mai multe cupluri se intalnesc online decat in ​​scoli, baruri sau petreceri. Si o lucrare din 2013 care a sugerat accesul la Internet determina cresterea ratelor de casatorie. In plus, o serie intreaga de statistici dubioase, sondaje si studii de caz de la giganti de matrimoniale, cum ar fi eHarmony si Match.com, care pretind – insista – ca dating-ul online „functioneaza”.

Un lucru ar trebui sa fie evident: nu stim de fapt!

Unele dintre motivele acestei ambiguitati sunt clare in acest ultim studiu. Pentru inceput, exista aceasta problema culturala mai mare a modului in care definim succesul in relatii: este casatoria? Este monogamia? Este un lucru greu de analizat, iar studii diferite au definit cai diferite.