Sfaturi pentru a depași frica de păianjeni

  • Sâmbătă, 30 Octombrie 2021
  • Diverse

Persoanele cu arahnofobie nu sunt adesea luate în serios. Aceasta este o adevărată tulburare de anxietate care poate provoca și reacții fizice. Avem soluții și sfaturi valoroase pentru cei afectați și vă vom spune tot ce trebuie să știți despre arahnofobie pentru a face rudele conștiente despre cum să faceți față celor afectați.

 

Simptome

Când văd păianjeni sau arahnide, cei afectați suferă atacuri de panică și sentimente de dezgust. Aceasta include adesea tremurul mâinilor, transpirații, amețeli, dificultăți de respirație și o inimă în cursă. Reacția fizică extremă declanșează apoi sentimentul că frica este legitimă. În această stare, este dificil pentru cei afectați să se calmeze din nou și să perceapă altceva în afară de frica lor.

Dar care sunt motivele fricii comune de păianjeni?

Păianjenul a fost un dușman al strămoșilor noștri

Din punctul de vedere al teoriei evolutive, este posibil ca strămoșii noștri să fi intrat în contact cu specii de păianjeni periculoși. Deci ai avut un motiv să te temi de păianjeni otrăvitori. Această teamă ar fi putut fi moștenită și mai răspândită la unii oameni decât la alții. În zilele noastre, și mai ales în țările occidentale, nu există motive întemeiate să vă fie frică de păianjeni. Nu sunt otrăvitoare în majoritatea țărilor și nu dăunează oamenilor.

Păianjenul ca creatură grotescă de nicăieri

O altă explicație este că animalele sau lucrurile care diferă foarte mult de aspectul uman creează adesea scepticism sau teamă. Vedem la păianjeni un fel de ființă grotescă cu care nu ne putem identifica și pe care nu o putem clasifica. Această frică de necunoscut ne face să intrăm în panică. În plus, păianjenii se mișcă rapid și liniștit. S-ar putea să apară de nicăieri și să ne surprindă. Părinții și prietenii noștri au o mare influență asupra noastră. În plus, păianjenii sunt adesea descriși ca înfricoșători în film și televiziune. De exemplu, un copil s-ar putea să nu se teamă de păianjeni, dar pe măsură ce îmbătrânesc poate dezvolta o fobie datorită diverșilor factori externi.

Limitări de la o arahnofobie

Cei afectați caută rareori tratament pentru arahnofobie. Încearcă să se împace cu frica lor, dezvoltă constrângeri pentru a evita contactul cu păianjenii și în cele din urmă se obișnuiesc cu viața restricționată. Majoritatea celor afectați nu sunt conștienți de cât de mult își pierd calitatea vieții.

Iată câteva sfaturi pentru a face față fricii de păianjeni:

Încredințați prietenilor și rudelor

Poate că ați reușit să vă ascundeți arahnofobia destul de bine până acum. Este posibil ca prietenii și rudele să nu știe cât de des trebuie să te gândești la păianjeni. Dar trebuie să continuați să vă trageți și să încercați să vă prefaceți. Acest comportament vă afectează psihicul și mai mult pe termen lung și vă poate determina să vă retrageți.

Asigurați-vă că evitați anumite culori

Un studiu a arătat că păianjenii nu pot vedea unele culori și sunt chiar atrași de unele. Nu purtați niciodată verde dacă vă este frică de păianjeni. Altfel, prietenii cu opt picioare te-ar putea confunda cu plante. Pe de altă parte, conform rezultatelor, nu pot vedea deloc tonuri de albastru. Un motiv pentru aceasta ar putea fi asemănarea cu cerul. Deci, dacă doriți să evitați contactul cu păianjenii cât mai bine posibil, ar trebui să purtați haine albastre sau cel puțin să evitați culoarea verde.

Prevenirea păianjenilor

Păianjenul de casă este unul dintre cele mai comune moduri de a ne strecura în casele noastre. Este unul dintre reprezentanții ceva mai „mari” ai păianjenilor de casă și, cu picioarele sale lungi, păroase și corpul ușor de recunoscut, atrage mai multă atenție decât mulți alți păianjeni. Dar există un bun mijloc de a le ține departe: menta. Pulverizați ferestrele și ușile cu un amestec de apă 9: 1 (9) și ulei de mentă (1). Dacă repetați asta din nou după două zile, șansa de a scăpa de prietenii cu opt picioare este și mai mare. Păianjenii sunt deosebit de pasionați de camerele de zi și băile cu mochetă, deoarece au nevoie de apă pentru a trăi. Aici ar trebui să pulverizați cadrele deosebit de atent.