Sfaturi de utilizare a oalelor sub presiune

Sfaturi de utilizare a oalelor sub presiune Sfaturi de utilizare a oalelor sub presiune

1. Timpul

Secretul gatitului la oala sub presiune este timpul. Este foarte important sa va concentrati pe durata de fierbere, la fel cum este esential sa va asigurati ca in interior se creaza presiune. Setati timpul de gatire in functie de reteta.  

Legat de timp, retineti urmatoarele lucruri: este mai bine ca alimentele sa fie mai putin gatite decat prea gatite. Daca alimentele necesita un timp mai indelungat de gatire, mai asteptati cateva minute. Alimentele dure (ca fasolea sau carnea de vita) necesita un timp de fierbere mai indelungat. 

2. Dimensiunea.

Pentru o gatire uniforma este de preferat sa taiati alimentele in bucati mici. Bucatile mari de oase sau carne vor avea nevoie de mai mult timp de fierbere decat cele taiate in bucati mai mici. 

S-ar putea sa doriti sa gatiti diferite tipuri de alimente cum ar fi carne, cartofi si legume pentru aceesi masa. In cazul in care vreti sa combinati alimentele, ar trebui sa incepeti prin a gati carnea pana cand oala ajunge la un nivel de presiune. Apoi eliberati presiunea si adaugati cartofii. In final, puneti si legumele in oala sub presiune, pentru ca acestea se vor inmuia mai repede. 

S-ar putea sa vi se pare un pic incomod sa desfaceti oala sub presiune si sa adaugati alimentele, dar in acest mod va asigurati ca toate alimentele isi pastreaza textura si aroma. 

3. Rumenirea.

Daca vreti sa adaugati mai multa aroma preparatelor, rumeniti-le. Lasati apa sa scada sau puneti mai putina apa, dupa care adaugati cantitatei mici de apa, din cand in cand. In acest fel, veti preveni arderea si veti obtine rezultate mai aromate. 

4. Eliberarea rapida a presiunii

S-ar putea sa va amintiti din copilarie cum gatea bunica la oala sub presiune - lipsa functiilor de siguranta, exploziile ocazionale, sunetele enervante ale metalului cand aburul iesea din oala. Cu toate acestea, majoritatea oalelor sub presiune de azi includ elemente de siguranta care nu se deschid pana cand nu eliberati presiunea. Veti elibera aburi, in functie de ceea ce exista in oala, folosind una din urmatoarele metode:

- Eliberarea aburului in mod natural. Dupa ce ati terminat de gatiti, luati oala sub presiune de pe foc si lasati presiunea sa se evapore. Oala se va raci. 

- Metoda de eliberare rapida. Cititi detalii in manual despre ce presiune metoda de eliberare rapida a presiunii. O posibilitate eficienta este sa puneti oala sub presiune in chiuveta si sa turnati apa rece peste partea de sus pana cand nu mai exista presiune. Acest proces dureaza doar cateva secunde.