Sa intelegem psihoterapia de grup

persoane discutand la psihoterapie de grup persoane discutand la psihoterapie de grup

Daca te-ai gandit sa mergi la psihoterapie, sunt disponibile mai multe optiuni. Una dintre aceste optiuni este psihoterapia de grup. In functie de natura problemei tale, psihoterapia de grup poate fi o alegere ideala pentru a-ti aborda problemele si a face schimbari pozitive in viata ta.La ce ar trebui sa ma astept?

Terapia de grup implica unul sau mai multi psihoterapeut care conduc un grup de aproximativ 6 pana la 12 pacienti. De obicei, grupurile se intalnesc timp de o ora sau doua in fiecare saptamana. Unele persoane participa la psihoterapie individuala in plus fata de grupuri, in timp ce altele participa doar la psihoterapia de grup.Multe grupuri sunt concepute pentru a viza o problema specifica, cum ar fi depresia, obezitatea, tulburarea de panica, anxietatea sociala, durerea cronica sau abuzul de substante.Alte grupuri se concentreaza mai general pe imbunatatirea abilitatilor sociale, ajutand oamenii sa faca fata unei serii de probleme precum furia, timiditatea, singuratatea si stima de sine scazuta.Adesea, grupurile ii ajuta pe cei care au suferit pierderi, fie ca este vorba despre sot, copil sau cineva care a murit prin sinucidere.Beneficiile psihoterapiei de grup

Alaturarea unui grup de straini poate parea intimidanta la inceput, dar psihoterapia de grup ofera beneficii pe care terapia individuala nu le poate oferi. Psihoterapeutii spun, de fapt, ca membrii grupului sunt aproape intotdeauna surprinsi de cat de satisfacatoare poate fi experienta de grup.

Grupurile pot actiona ca o retea de asistenta si o placa de sunet. Alti membri ai grupului te ajuta adesea, venind cu idei specifice pentru imbunatatirea unei situatii dificile sau a unei provocari de viata si te tin implicat pe parcurs.Comunicarea frecventa si ascultarea altora te ajuta, de asemenea, sa iti pu propriile probleme in perspectiva. Multi oameni intampina dificultati din punct de vedere al sanatatii mintale, dar putini vorbesc deschis despre ei cu oameni pe care nu ii cunosc foarte bine.Deseori, poate simti ca esti singurul care se lupta - dar nu esti. Poate fi o usurare sa-i auzi pe altii ca discuta despre situatiile prin ce trec si sa realizezi ca nu esti singur.Diversitatea este un alt beneficiu important al psihoterapiei de grup. Oamenii au personalitati si provin din medii diferite si privesc situatiile in moduri diferite. Vazand cum alte persoane abordeaza problemele si fac schimbari pozitive, poti descoperi o serie intreaga de strategii pentru a face fata propriilor preocupari.

Mai multe decat simplul suport

In timp ce membrii grupului sunt o sursa valoroasa de sprijin, sesiunile formale de psihoterapie de grup ofera beneficii dincolo de grupurile de auto-ajutor si de sprijin informale.Sedintele de psihoterapie de grup sunt conduse de unul sau mai multi psihoterapeuti cu pregatire specializata, care aplica membrilor grupului strategii testate pentru gestionarea problemelor specifice.

 Daca esti implicat intr-un grup de gestionare a furiei, de exemplu, psihologul tau va descrie strategiile testate stiintific pentru controlul furiei. Aceasta indrumare a unui expert te poate ajuta sa profiti la maxim de experienta ta de terapie de grup.

Alaturarea la psihoterapia de grup

Pentru a gasi un grup adecvat, adreseaza-te psihoterapeutului tau individual (daca ai unul) pentru sugestii. Daca nu, poti lua legatura cu o clinica psihoterapie pentru a discuta despre problemele pe care le ai. Clinica te va ajuta sa alegi un grup cat mai potrivit nevoilor si problemelor tale. 

Cand alegi un grup, ia in considerare urmatoarele intrebari: Grupul este deschis sau inchis? 

Grupurile deschise sunt cele la care noii membri se pot alatura oricand. Grupurile inchise sunt cele in care toti membrii incep grupul in acelasi timp. Toti pot participa impreuna la o sesiune de 12 saptamani impreuna, de exemplu. Exista argumente pro si contra pentru fiecare tip. Cand te alaturi unui grup deschis, poate exista o perioada de acomodare in timp ce cunosti ceilalti participanti la grup. Cu toate acestea, daca doresti sa te alaturati unui grup inchis, poate fi necesar sa astepti cateva luni pana cand este disponibil un grup adecvat.

Cati oameni sunt in grup?

Grupurile mici pot oferi mai mult timp pentru a se concentra pe fiecare individ, dar grupurile mai mari ofera o mai mare diversitate si mai multe perspective. Vorbeste cu psihoterapeutul tau despre ce alegere este mai potrivita pentru tine.Cat de diferiti sunt membrii grupului? 

De obicei, grupurile functioneaza cel mai bine atunci cand membrii intampina dificultati similare si functioneaza la niveluri similare.

Este suficienta psihoterapia de grup?

Multi oameni considera ca este util sa participe atat la psihoterapiw de grup, cat si la psihoterapie individuala. Participarea la ambele tipuri de psihoterapie iti poate spori sansele de a face schimbari valoroase si de durata. Daca ai fost la psihoterapie individuala si progresul tau a stagnat, alaturarea la un grup ar putea fi alegerea potrivita.