De ce vor din ce in ce mai multi oameni sa fie psihoterapeuti?

Baiat trist la psihoterapeut. Psihoterapeutul isi noteaza ce ii comunica baiatul. Baiat trist la psihoterapeut. Psihoterapeutul isi noteaza ce ii comunica baiatul.

Ce motiveaza pe cineva sa urmeze cursuri formare psihoterapie si sa devina psihoterapeuti? Ce ii face sa se imbarce in aceasta calatorie lunga si deseori solicitanta? Nu pare sa existe un singur motiv pentru care s-ar putea alege o cariera in psihoterapie. Pe masura ce stigmatul social in jurul psihoterapiei se stinge, din ce in ce mai multi dintre noi ne simtim capabili sa solicitam ajutor atunci cand trecem printr-o perioada dificila.  Psihoterapia este acum una dintre cele mai mari industrii de crestere din Romania, precum si cresterea numarului de persoane care solicita ajutor. Se poate observa, de asemenea, o crestere accentuata a volumului de persoane care doresc sa se instruiasca pentru a deveni consilieri.

Dupa cum te astepti, acesta este in general un lucru bun. O cerere crescuta pentru un serviciu poate fi satisfacuta numai daca exista mai multe persoane in masura sa furnizeze acest serviciu. Cu toate acestea, a deveni consilier este un angajament serios. Pregatirea pentru a deveni consilier sau psihoterapeut nu este cu siguranta pentru toata lumea. Exista foarte multi oameni care isi doresc sa practice aceasta meserie dupa ce frecventeaza serviciile unui psihoterapeut. Foarte multi oameni incep sa urmeze cursurile de formare psihoterapie, mai ales pentru ca isi doresc sa se cunoasca pe ei insisi, ca mai apoi sa ajunga sa ii ajute si pe altii sa se cunoasca si sa-si rezolve problemele interioare. Este foarte util pentru cursanti sa experimenteze terapia si sa aiba o alta perspectiva asupra activitatii, perspectiva redata de un profesionist. Noi suntem de parere ca este vital ca un stagiar sa se ocupe de propriile probleme emotionale inainte sa fie vreodata in situatia de a incerca sa ajute pe cineva vulnerabil.  Dupa cum am spus, meseria de psihoterapeut nu este pentru oricine, dar este o munca puternica si plina de satisfactii, profund complexa si continuu provocatoare. Trebuie sa fii determinat pentru a ajunge sa practici o astfel de meserie.  Conform declaratiilor anumitor psihoterapeuti din afara, multi dintre ei au ales aceasta meserie pentru a-i ajuta pe altii, in ideea in care fiecare dintre noi are nevoie de ajutor intr-un anumit moment al vietii. Una dintre declaratii, suna cam asa: “Cred ca toti avem nevoie de o mana de ajutor si cu totii ne putem ajuta reciproc intr-un fel. A fi terapeut inseamna a fi capabil sa intinzi mana cuiva si sa-i oferi consecventa si stabilitate, in timp ce confrunta cu probleme.”

Iar o alta declaratie suna cam asa: “Sunt psihoterapeut pentru ca vad ce e mai bun in oameni. Vad potentialul a ceea ce ar putea fi si sunt suficient de obiectiv pentru a vedea aproape toate partile unei situatii. Sunt capabil sa stau calm si sa nu judec, in aproape orice situatie. Sunt onorat si mandru sa fac acest lucru pentru un alt suflet.”