Reactiile copilului la ilustrate cu animale

Reactiile copilului la ilustrate cu animale Reactiile copilului la ilustrate cu animale

Micutii de varsta prescolara reactioneaza specific la vederea anumitor fotografii cu anumite animale, iar acest lucru poate da indicii despre temperamentul lor.

Atitudinea copiilor fata de animale este studiata de oamenii de stiinta inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Etologia, adica stiinta despre comportament, a permis o investigare mai ampla a reactiilor copiilor la stimuli vizuali, cum ar fi si reactia la anumite forme, desene si chiar fotografii. In anul 2006, cercetatorii germani au stabilit o corelatie destul de exacta intre reactia unui copil la o fotografie cu un anume animal si unele trasaturi psihologice care-l definesc. Pentru a ne folosi de aceasta metoda de investigare a psihicului micutului trebuie sa respectam anumite reguli de aplicare a testului cu fotografii si sa fim extrem de obiectivi in analizarea reactiilor lui.

Testul reactiei la ilustrate cu animale Testul consta in simpla inmanare a cartonaselor micutului, stand in fata sa pentru a-i urmari expresia fetei si gesturile. Dupa terminarea vizionarii tuturor fotografiilor, copilul va trebui sa aleaga fotografia preferata.

Reguli pentru aplicare testului:

1.Trebuie sa confectionam 7 cartonase cu contur patrat de culoare alba, egale in dimensiune. Latura patratului trebuie sa fie de minimum 7 cm si de maxim 15 cm. Pe aceste cartonase vom lipi decupaje cu animale.

2. Vom folosi ilustrate ce reprezinta urmatoarele animale: elefant, leopard, zebra, girafa, cimpanzeu, cal, sarpe. Este de preferat ca animalele din fotografii sa fie toate de dimensiuni asemanatoare, iar pozele sa fie alb-negru, fara mari diferente legate de calitatea imprimarii sau a hartiei.

3. Este foarte important ca animalele sa nu fie reprezentate in postura agresiva, dormind sau alergand. Acest fotografii le puteti obtine destul de usor de pe Internet, printandu-le alb-negru. De asemenea, pe site-ul kindershop gasiti carti ilustrate, puzzle-uri si alte jocuri si jucarii destinate celor mici.

4. Ordinea inmanarii cartonaselor trebuie sa fie urmatoarea: zebra; elefant; sarpe; girafa; cimpanzeu; leopard; cal. 5. In timpul inmanarii cartonaselor nu trebuie sa comentam cu micutul pozele si nici sa observe ca-l analizam.

6. Micutul trebuie sa stea intr-un pat sau pe o canapea, in sezut.

7. In camera nu trebuie sa fie deschis niciun aparat electronic care ar putea perturba testul.

8. Micutul trebuie sa fie odihnit si sa fie dispus sa priveasca acele ilustrate in momentul inceperii testului.

9. Dupa inmanarea fiecarui cartonas, vom fi atenti la urmatoarele aspecte de comportament ale micutului: incruntarea fruntii, expresia ochilor, gesturile buzelor, apropierea sau departarea pozei de ochi, gesturile mainilor si picioarelor.

10. Dupa ce micutul a privit fiecare fotografie in parte, il vom ruga s-o aleaga pe cea care i-a placut cel mai mult. Atentie! El poate alege si o ilustrata la care initial a reactionat prin indiferenta. Aceasta nu inseamna ca testul a fost prost aplicat.

A. Zebra

In mod frecvent, la privirea unei zebre apare un firav zambet de apreciere. Aceasta inseamna ca micutul din fata noastra este o fire realista, obiectiva, capabila de a intelege rapid oricare realitate. Daca zambetul este insotit de o descretire evidenta a fruntii, avem a face cu un copil cu o usoara instabilitate emotionala, care poate deveni un timid incurabil la varsta pubertatii. Acest lucru se poate petrece cu orice emotiv care este privat de jocul zilnic cu alti copii. Indiferenta fata de fotografia cu zebra demasca o fire mai rece, inteligenta, care are nevoie de mai multa afectiune si comunicare.

B. Elefantul

In cazul in care micutul se uita usor incruntat si apropie fotografia pentru a o vedea mai bine, inseamna ca-l intereseaza acea fotografie, insa nu asta este cel mai important. Aceasta reactie demasca in primul rand o fire echilibrata, puternica, avand o capacitate deosebita de concentrare si o memorie cu volum relativ mare. Este tipologia copilului care evolueaza spre o personalitate bine conturara, usor egoista, dar cu spirit competitiv. Daca micutul rade sau pipaie amuzat cartonasul, este vorba de o fire deschisa, optimista si cu o inteligenta care poate fi educata mai ales in „spirit matematic”. Reactia de indiferenta sau dezgust fata de elefant arata o fire sensibila, labila, dar cu gandire profunda.

C. Sarpele

Pentru un micut care nu a vazut un sarpe in miscare nici pe un ecran TV, reactia normala este de uimire. Aceasta arata ca toate instinctele sale sunt normale si va reusi sa se adapteze si sa evolueze usor in societate. Daca aceasta reactie de uimire apare si in cazul in care a vazut serpi in miscare, este vorba de o fire ale carei instincte sunt putin exagerat dezvoltate. Astfel, micutul poate evolua spre o fire usor iritabila si agresiva in adolescenta. De asemenea, orice reactie exagerata la vederea serpilor arata o ampla dezvoltare a instinctului sexual si a celui parental, matern.

D. Girafa

Privirea atenta asociata cu admiratia poate fi sau nu insotita de un zambet sau ras. Daca apare un zambet usor, este vorba de un copil atras foarte mult de fantastic, cu o imaginatie bogata, si aptitudini artistice native. Daca apare rasul, micutul are o inteligenta peste medie, care poate fi dezvoltata mult prin crearea unui mediu prielnic. Din nefericire, aceasta calitate poate fi eclipsata de o tendinta egocentrica pronuntata, ce poate fi de asemenea educata. Reactia indiferenta la fotografia cu girafa denota o fire melancolica, aceasta avand nevoie de multa incurajare si dragoste parentala.

E. Cimpanzeul

In multe cazuri ilustratele cu maimute si mai ales cele cu cimpanzei, gorile sau urangutani creeaza o stare generala de neliniste, remarcata prin miscare sau reasezare a intregului corp. Aceasta reactie, insotita de o atitudine admirativa, ne ofera dovada unei firi obiective, capabila de acte de inalta moralitate, sau de sacrificii pentru cei pe care-i considera apropiati. Este tipologia copilului care evolueaza spre un o personalitate onesta, ce poate aprecia adevaratele valori in viata. Daca in reactia copilului domina amuzamentul, exprimat prin gesturi si ras, este vorba de o fire cu un spirit dezvoltat de competitie, capabila de a reusi orice printr-o vointa de fier, dar si prin a face compromisuri, chiar defaimatoare, pentru a-si atinge scopul. Reactia initiala de aparent dezgust, urmata de amuzament, este tipica micutilor care vor pune mai mult pret pe frumos, pe etichete si aspecte superficiale decat pe esenta valorilor reale. Aceasta problema se poate rezolva insa prin educatia gustului si a simtului valorilor. Reactia aparent indiferenta la fotografiile cu primate este in 90% din cazuri asociata cu o fire apatica, dificil adaptabila care necesita o comunicare deschisa cu parintii si permanenta apreciere.

F. Leopardul

Cea mai frecventa reactie este cea pozitiva, in care apar si vocalize admirative. Aceasta ne arata ca, in mod paradoxal, micutul are o fire blanda, nonagresiva, care pune mult pret pe afectiune si este capabil de a-si intemeia in viitor prietenii si relatii stabile. Reactia de ras declansata de o astfel de poza demasca o fire schimbatoare, plina de surprize, usor influentabila, insa cu mult curaj si capacitate de adaptare sociala. Indiferenta poate arata o fire foarte inchisa, calma, capabila insa de o gandire analitica superioara.

G. Calul

Reactia pozitiva generala la privirea unei fotografii ce reprezinta un cal denota o fire stapana pe sine si capabila de a face tot ce-i sta in putinta pentru a deveni puternic si un permanent invingator. Nu va imaginati ca aceasta are vreo legatura cu cursele de cai sau cu imaginea adultului asupra calului. Imaginile care reprezinta cai sau chiar un singur cal sunt preferate de cei care au o structura nervoasa construita puternic si armonic, care corespunde simbolic cu imaginea unui cal, chiar si in cazul in care este vorba numai de un simplu desen. In sens negativ, alegerea fotografiei ce reprezinta calul denota o fire care poate evolua spre o tendinta de adoptare a unor dogme sau reguli stricte ce-l pot face inflexibil, rigid si mai putin creativ. Totusi, micutii care aleg acest cartonas in testul propus pot ajunge acolo unde-si doresc cu mare usurinta, avand si o capacitate rationala deosebita.