Bunicii si educatia copilului tau

Bunicii si educatia copilului tau Bunicii si educatia copilului tau

Ce atitudine sa iei in caz de neintelegere cu bunicii in ceea ce priveste educatia ?

Lasandu-ti copilul sa stea la bunici, se poate intampla sa nu fii de acord cu felul in care il educa : va trebui sa negociezi!

I-ai incredintat mamei tale supravegherea copilului si neintelegerile dintre voi cu privire la modul de a-l educa se inmultesc. De unde vine acest neajuns? Nu neaparat din reaua credinta a unuia sau altuia, ci din fenomene care scapa in parte constiintei noasrte. Raporturile dintre bunici si parinti se complica cu atat mai mult cu cat, in ciuda varstei, ele raman relatii de la parinte la copil.

De ce?

Deoarece aceste relatii pun uneori in joc sentimente foarte puternice. Copilul mic reprezinta un al treilea care se interpune in aceasta relatie.

Uneori, situatia scapa de sub control si pot reinvia conflicte vechi.

In acest caz, poti paria la sigur ca adultii vor continua sa isi regleze conturile pe planul educatiei nepotilor.

Ce sa faci?

Evitati sa va reglati conturile prin intermediul copilului. Orice tensiune intre tine si mama ta se va reflecta automat asupra lui si risca deci sa-I faca sa sufere. Relatia voastra cu proprii parinti si viata micutului vostru sunt doua lucruri complet distincte : el nu trebuie in nici un caz sa suporte consecintele.

Cand sa cedezi?

Asupra unor puncte, care ti se par minore, este preferabil sa cedezi. Mamaie nu cumpara decat legume de la piata? Lasa-o in pace, aceasta nu deranjeaza pe nimeni. II lipseste pe cel mic de placerea toboganului din scuar, convinsa ca o sa-si sparga capul? Atata paguba, in schimb ii povesteste o multime de povesti, iar pentru tobogan, va veni weekend-ul cand il vei lasa sa se deie dupa placul inimii...

Daca la bunica priveste televizorul

in timp ce acasa te straduiesti sa il tii stins, repeta-ti ca aceasta nu va schimba cu nimic obiceiurile voastre de acasa, cu atat mai mult cu cat si mama il stinge imediat ce pe post sunt transmise seriale pentru adulti...

Daca ii schimba neincetat hainele si prefera rochite cu fundinte in locul unei perechi comode de jeans, las-o in pace si gandeste-te ca exista probleme mult mai grave.Accepta sa negociezi cand miza este minora.

Nu vei avea decat un cuvant mai greu de spus atunci vand va trebui sa transmiti un mesaj intr-adevar important, asupra caruia va trebui sa ramai neinduplecata.Copilul stie sa faca perfect diferenta intre mama si bunica sa.

De altfel, stie foarte bine ce poate obtine de la una, dar de la cealalta nu! Esentialul este ca lucrurile sa fie clare de ambele parti, si ca fiecare sa respecte uzantele si obiceiurile stabilite pe " teritoriul " celeilalte.