Proteine,cofeina,tutun,alcool pe timpul sarcinii?

Proteine

In timpul sarcinii, aportul de proteine trebuie marit cu 10-20 g/zi. Observatie: Trebuie avuta in vedere permeabilitatea placentara a alergenilor si sensibilitatea fatului la proteinele din laptele de vaca. Daca mama are copii alergici la proteinele din laptele de vaca, ea va trebui sa se abtina de la consumul de produse lactate pe perioada sarcinii si a alaptarii.

Surse alimentare de proteine:

Carnea : vita, porc, miel, curcan, pui

Pestele : salau, morun, ton, somon

Cerealele si leguminoasele : linte, bob, fasole rosie

Observatie: in carnea de vita, de exemplu, exista intotdeauna mai multa grasime decat in cel mai gras dintre pesti. Acestia din urma vor fi preferati, cu atat mai mult cu cat contin si Acizi Grasi Esentiali.

 Cofeina

Pe durata sarcinii, se recomanda un consum moderat. Cel mult 400 la 500 mg de cofeina pe zi.

400-500 mg de cofeina sunt continute de: 2-3 cesti de cafea filtru; sau 4-4,5 cesti de cafea solubila; sau 3 cesti de ceai tare; sau 7 pana la 16 cutii de coca; sau 10 tablete de ciocolata.

Tutun

Acesta este principala cauza a insuficientei ponderale la nastere.El poate antrena, de asemenea, o intarziere a cresterii fatului si mareste riscul de nastere inainte de termen.Tabagismul mamei provoaca o alimentare insuficienta a fatului cu oxigen si cu elemente nutritive.Feriti-va de fumul din anturaj.

Mai bine renuntati la fumat inainte sau in timpul sarcinii si evitati toate locurile in care se fumeaza.Orice reducere a tutunului poate favoriza dezvoltarea fatului.Puteti incerca sa renuntati la fumat si dupa nastere, prin aceasta realizarea ar fi definitiva!

Alcool

Exista riscul unor consecinte grave asupra fatului (malformatie congenitala). Este deci necesar sa te abtii sa consumi alcool inainte si in timpul sarcinii, sau consumul sa se reduca, ocazional la cantitati mici (1 pahar de vin/zi). Intr-adevar, riscurile depind de cantitatea de alcool absorbit, deoarece alcoolul traverseaza direct placenta pana in circulatia foetala, ori ficatul fatului nu poate sa metabolizeze alcoolul in acelasi mod in care o face organismui mamei.

Activitatea fizica

In absenta complicatiilor medicale si cu o alimentatie buna, femeia insarcinata poate avea o activitate fizica moderata cum ar fi mersul pe jos, inotul, gimnastica aerobica prudenta.

Este chiar indicat sa faca, timp de 15 pana la 30 min., exercitii fizice de 3-5 ori pe saptamana.

Este necesar sa consumi suficiente lichide inaintea, in timpul si ulterior efortului.