Apa si bauturile pe timpul sarcinii

Apa si bauturile

Apa, sucuri de fructe, lapte, cafea, ceai, alcool? Consumul de bautura obisnuit trebuie intensificat sau redus pe timpul sarcinii. Alaturi de alimentatie, consumul de lichide reprezinta o componenta fundamentala pentru buna dezvoltare a bebelusului.

Despre necesarul de apa

Pe timpul sarcinii, volumul sanguin creste mult iar rinichii lucreaza de doua ori mai mult, si ei au ca misiune sa-ti filtreze deseurile dar si sa le elimine pe cele generate de bebelus. De altfel, esti mai expusa riscului de infectii urinare, pe care numai o diureza buna poate preveni in mod eficient. Cuvantul de ordine este unul singur: Bea ! Corpul tau de femeie insarcinata are nevoie pentru a se purifica de un litru si jumatate, doi litri de apa pe zi. Fa o rezerva de apa si asigura-te ca sticla inceputa de dimineata s-a golit. Poti consuma si ape carbogazoase, dintre care unele contin flour, care este util dintilor tai si care faciliteaza digestia la inceputul sarcinii. Tine totusi minte ca apa carbogazoasa consumata in cantitate mare poate favoriza balonarea.

Un sfat bun, apa constituie remediul eficace impotriva :

  • greturilor de dimineata: consumarea de dimineata a unui pahar de apa natur sau parfumata cu un suc de lamaie face sa dispara,starea de greata,
  • foamea, apa face serviciul de a taia foamea,
  • tigara: un pahar de apa adoarme pentru un timp dorinta de a fuma.

Suc de fructe si legume proaspete la discretie

Poti varia placerea prin consumarea de sucuri de fructe si legume proaspete. Bogate in vitamine, substante minerale si glucide, sucurile participa la echilibrarea alimentatiei si sunt recomandate sa insoteasca micul dejun. Acelasi lucru este valabil pentru lapte, datorita aportului sau de calciu. In schimb.nu abuza de sucurile indulcite si de bauturile pe baza de siropuri concentrate, deoarece acestea favorizeaza luarea in greutate.

Cafea si ceai cu moderatie

Cafeaua si ceaiul negru sunt excitante ; prima accelereaza bataile inimii in timp ce al doilea reduce absorbtia fierului. Fara a te lipsi cu totul, este recomandat sa nu le bei concentrate si sa nu abuzezi de ele. Daca esti o mare consumatoare de bauturi calde, prefera o ciocolata buna pe baza de lapte, sau infuzii care favorizeaza digestia (menta) sau somnul (teiul sau musetelul).