Sexualitatea in timpul sarcinii

Numeroase cupluri sunt nelinistite referitor la problema relatiilor sexuale pe care le pot avea sau nu in timpul sarcinii.

Tatalui ii va fi teama ca sexul lui va lovi copilul,viitoarea mama isi imagineaza ca contractiile juisarii sau introducerea penisului deranjeaza viitorul bebelus.

Aceste blocaje sunt pur psihologice.Trebuie reamintit: sarcina nu este o stare patologica si, cu exceptia unei contraindicatii medicale, nimic nu va impiedica sa aveti o viata sexuala normala.

Iata un fapt convenit.Dar despre ce este vorba de fapt?

Sa lamurim problema abstinentei cerute de medic:in anumite cazuri, destul de rare (in special in cazul pericolului de nastere prematura: col deschis, contractii uterine),medicul recomanda oprirea activitatii sexuale.Aceasta situatie poate fi greu de trait:temerilor provocate de ratiunile medicale care justifica aceasta interdictie li se adauga frustrarea unuia sau ambilor parteneri ai cuplului.

In afara acestor ratiuni medicale extrem de precise, in realitate fiecare cuplu adopta o atitudine diferita.

Iata un singur sfat judicios: faceti tot posibilul sa traiti aceste momente impreuna si sa gasiti un teren de intelegere reciproca in ceea ce priveste sexualitatea.

Terenul este vast, intinzandu-se de la relatia sexuala la abstinenta: masaje, mangaieri, tandrete, totul este permis pentru a pastra intimitatea care apropie cuplul.Cel mai important este ca aceasta situatie sa fie pozitiva pentru fiecare.

Atunci cand cei doi parteneri gasesc terenul de intelegere reciproca, nu apar nici conflictele, nici frustrarile.Problemele apar, de obicei, atunci cand dorintele unuia sunt contrare dorintelor celuilalt.In acest caz, trebuie sa fiti vigilenti pentru ca neintelegerile sa nu se transforme in teren minat. Un lucru este sigur: sexualitatea evolueaza in timpul sarcinii.Aceasta evolutie nu trebuie sa se transforme in motiv de conflict,atunci cand este traita in mod negativ de unul din cei doi membri ai cuplului.

Sarcina este o periada trecatoare si reversibila;trebuie deci sa suporti “raul” cu rabdare si sa-ti spui ca un cuplu poate sa suporte si frustrari mai mari fara a fi totusi distrus.