Probleme cu stomacul? Iata ce sa nu faci!

Trei din cinci persoane sufera in zilele noastre de afectiuni ale stomacului, printre care aciditatea ridicata care duce la usturime, senzatia de balonare sau de prea plin dupa masa si nu numai, bufeuri accentuate, tranzit intestinal dezechilibrat ce se remarca prin diaree sau constipatie. Deseori aceste afectiuni stomacale sunt insotite de stari de greata si dureri de cap. Iar frecventa mult prea deasa a acestor simptome poate fi data de prezenta unor afectiuni, precum gastrita acida. Netratate, aceste afectiuni pot duce la cancer, probleme de colon, probleme ale ficatului etc. Practic, ca orice alt organism din corp, stomacul trebuie sa beneficieze de o atentie desosebita.

Iata ce nu trebuie sa faci daca te confrunzi cu aceste simptome asociat (a carui termen de actiune este de scurta durata si pana la 24 ore).

 

1. Evita mancarurile copioase

Mancarurile copiase, mari ca si cantitate, pot dezechilibra organismul si mai tare, cu atat mai mult daca senzatiile sunt insotite si de greata. Acest lucru poate duce la voma si, astfel pot afecta si mai tare nervii stomacali. Recomandat este sa apelezi la mese dese, slabe din punct de vedere cantitativ si proteic.

 

2. Evita mancarurile condimentate, grase, procesate

In astfel de cazuri, regimul alimentar este extrem de important, dar si tipul acestuia. Este recomandat sa eviti alimentele grase (carnea de porc si pestele gras), prajelile, fast-foond-ul, mancarea procesata etc. si sa le inlocuiesti cu alimente usoare, ca pieptul de pui fiert, la gratar, orez, cartofi copti sau fierti, paine prajita etc.

 

3. Evita fructele si legumele

Majoritatea fructelor si legumelor contin un procent ridicat de vitamine printre care si vitamina C care, implicit, vor creste aciditatea stomacala. De aceea este de preferat sa eviti, de pilda, bananele, rosiile, pomelo, portocale, mandarine, ardeii, macar pentru o perioada.

 

4. Evita sau redu viciile

Viiciile au un cuvant important de spus in ceea ce priveste problemele stomacului. Chiar daca nu poti renunta la ele, redu cantitatile astfel incat impactul sa fie cu o nocivitate minima. Renunta totodata la bauturile carbogazoase, acide, cat si la sucurile din comert