Preturile industriale continua sa se recupereze in iulie

  • Marţi, 8 Septembrie 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Industria Romania Industria Romania

Indicele preturilor de productie industriala din Romania a crescut cu 0,5 procente in iulie comparativ cu iunie, dupa un avans lunar de 0,8 procente in iunie, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Preturile mai mici ale marfurilor au impins indicele in scadere cu 4,1 procente in perioada ianuarie-mai.

Comparativ cu acum un an, preturile producatorilor industriali din Romania au fost cu 0,7 procente mai mici, reflectand in mare masura scaderea cu peste 30 procente a producatorilor din industria de prelucrare a petrolului (si a altor combustibili). Industria a inregistrat o crestere a salariului brut.

In industria farmaceutica, preturile de productie au crescut cu aproape 15 procente, intrucat schimbarea si extinderea capacitatilor de productie pentru a raspunde cererii (robuste) au dus la costuri mai mari, insotite de preturi de piata mai ridicate ale produselor finale.

Cresteri mari au fost observate si in industriile cu intensitate de munca, unde productia a scazut si a implicat costuri suplimentare de protectie sanitara (imbracaminte, + 4,2 procente de la an la an) si in industriile unde cererea a ramas puternica (materiale de constructii, + 5,2 procente de la an la an) ).

In industria automobilelor, preturile de productie au crescut cu 5,4 procente de la an la an, incepand cu luna iulie, intrucat productia a ramas in urma capacitatii, rezultand o pondere mai mare a costurilor generale.

Pe categorii de bunuri, atat preturile industriale ale bunurilor durabile, cat si cele ne durabile au crescut cu peste 3 procente fata de anul anterior, in timp ce preturile la energie (-11,3 procente in scadere de la an la an) au scazut indicele global.

Preturile bunurilor de capital raman ridicate (+ 5,4 procente in crestere de la an la an) din cauza productiei inca slabe.

In special, industria Romaniei se afla deja pe o tendinta negativa chiar inainte de izbucnirea coronavirusului: cresterea industriala a ramas in zona negativa incepand cu al doilea trimestru al anului 2019, performanta anuala s-a deteriorat la -6 procente fata de an in primul trimestru al anului 2020.

In termeni ajustati sezonier, industria Romaniei a crescut cu aproximativ 16 procente in iunie comparativ cu luna mai, dupa un avans similar in mai fata de aprilie. Comparativ cu luna februarie, activitatea industriala era totusi cu 15 procente mai mica.

Cele mai afectate industrii din T2 au fost industria automobilelor (-55 procente de la an la an), urmata de industria usoara (-30 procente). Procesarea combustibilului s-a contractat cu un sfert - mai putin decat se astepta, avand in vedere cererea redusa.

In schimb, productia de produse farmaceutice sa extins cu 3 procente. A doua industrie cu cele mai bune performante a fost prelucrarea tutunului, care a inregistrat o mica contractie de 2 procente.

Industria alimentara nu a reusit sa valorifice importurile mai rare si preferinta cumparatorilor pentru bunurile locale si s-a contractat cu 9 procente in trimestrul urmator, pentru a reveni la o crestere anuala modesta de 1,7 procente in iunie.

Cand vine vorba de industriile care si-au revenit in iunie, industria chimica si industria farmaceutica se remarca cu rate de crestere anuale de 24 procente, respectiv 34 procente. Prelucrarea lemnului a inregistrat, de asemenea, o rata de crestere pozitiva (+ 4 procente).