Guvernul garanteaza imprumuturi pentru Tarom, Blue Air

  • Joi, 30 Iulie 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Blue Air Blue Air

Guvernul Romaniei va finaliza procedura de notificare referitoare la ajutorul de stat acordat celor doi operatori de linii aeriene Tarom (de stat) si Blue Air (privat) pana la sfarsitul lunii iulie.

Ministerul Transporturilor a anuntat acest lucru dupa ultima runda de discutii cu reprezentantii celor doua companii pe 27 iulie.

Ajutorul de stat va fi sub forma garantiei imprumuturilor bancare de care cele doua companii au nevoie pentru a depasi efectele pandemiei coronavirusului asupra sectorului aviatiei. In principal banii reprezinta salariile angajatilor dar si un plan de restructurare care sa promita redresarea financiara a companiei. Pentru a calcula salariul si toate impozitele catre stat recomandam calculator salariu net.

Ministerul nu a dezvaluit marimea imprumuturilor garantate pentru cele doua companii. Totusi, conform informatiilor anterioare, suma totala ar fi de 130 milioane de euro mai mult sau mai putin impartita in mod egal intre cele doua companii.

Cele doua companii se confrunta cu probleme financiare urgente. Tarom a elaborat un plan de restructurare, care va fi trimis spre aprobare Directiei de Competitivitate a Comisiei Europene in luna august. Pe baza acestui plan, un ajutor de salvare de 36,7 milioane de euro acordat companiei in februarie anul acesta se va transforma intr-un ajutor de restructurare.

La randul sau, Blue Air a incheiat un acord de pre-insolventa cu creditorii sai pentru a restructura o datorie de 100 de milioane de euro.

Guvernul devine actionar la compania aeriana Blue Air

Guvernul Romaniei ar trebui sa opteze pentru a deveni actionar al companiei aeriene private Blue Air in schimbul imprumutului de urgenta de 64 de milioane de euro pe care compania l-a solicitat de la stat, a declarat ministrul transporturilor, Lucian Bode.

Ideea nu a fost discutata cu compania aeriana, a adaugat el, dar nu a mentionat daca a vorbit despre aceasta optiune cu alti membri ai Guvernului.

Guvernul va discuta saptamana viitoare cu Blue Air si compania aeriana de stat Tarom despre imprumuturile de urgenta solicitate de fiecare dintre ei, in valoare totala de aproximativ 130 de milioane EUR. Se presupune ca Guvernul a primit aprobarea Comisiei Europene pentru acest ajutor de stat, dar nu a transferat banii catre companii.