Platforma online pentru subventii

  • Joi, 17 Septembrie 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Platforma online pentru subventii Platforma online pentru subventii

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri al Romaniei a lansat marti, 15 septembrie, platforma online unde firmele locale pot solicita subventii in cadrul programului guvernamental de 1 miliard de euro. Platforma (granturi.imm.gov.ro) se afla in prezent intr-o faza de lansare soft.

Proprietarii si managerii de companii din Romania pot crea un profil pe platforma si pot adauga una sau mai multe companii pentru care doresc sa acceseze subventii.

Un detaliu important care nu fusese facut public inainte de lansarea platformei este ca utilizatorii au nevoie de semnatura digitala pentru a semna documentele incarcate pe platforma.

Fondurile Europene sunt puse la dispozitie de catre UE pentru a ajuta filmele mici si mijlocii sa isi desfasoare activitatea in conditii normale de munca atat pentru firma cat si pentru angajat. Unele fonduri sustineau direct salariu net al angajatului.

Mai mult, platforma a intampinat probleme tehnice, conform reclamatiilor postate de utilizatori pe pagina de Facebook a Ministerului Economiei. Din fericire, procesul de aplicare efectiv nu a inceput.

Companiile care solicita subventii (microintreprinderi, intreprinderi individuale si IMM-uri) vor fi deservite in ordinea in care aplica, motiv pentru care ar fi important ca platforma sa functioneze corect atunci cand incepe procesul.

Ministerul nu a mentionat cand va deschide procesul de aplicare

In cadrul programului de 1 miliard de euro, companiile locale pot solicita trei tipuri de subventii: 2.000 de euro subventii pentru companii fara angajati, subventii de fond de rulment pentru companii din sectoarele afectate de pandemia COVID-19 si subventii pentru investitii.

Programul este finantat in principal din fonduri UE

Romanii care doresc case eficiente din punct de vedere energetic pot solicita subventii de 15.000 de euro

Romanii care doresc sa-si faca casele mai eficiente din punct de vedere energetic pot solicita subventii individuale de pana la 15.000 EUR in cadrul programului „Camin verde” lansat de guvern.

Bugetul programului este de 430 milioane RON (89 mln EUR), a raportat Adevarul.

Din punct de vedere tehnic, bugetul permite putin sub 6.000 de subventii, dar guvernul se asteapta sa accepte aproximativ 9.000 de cereri, deoarece nu toate vor atinge valoarea maxima permisa.

Guvernul va acoperi 60 de procente din costul lucrarilor care vizeaza cresterea eficientei energetice a unei locuinte, dar nu mai mult de 15.000 EUR pe locuinta.

Pentru a se califica pentru subventie, proprietarii interesati trebuie mai intai sa efectueze evaluari ale eficientei energetice ale locuintei inainte si dupa imbunatatire si sa solicite rambursarea unei parti din cheltuieli.

inregistrarea in program se face dupa prima evaluare a eficientei energetice. Cheltuielile eligibile in cadrul programului includ: instalarea ferestrelor izolatoare, izolarea acoperisului sau a peretilor exteriori, instalarea de echipamente de incalzire mai eficiente, panouri solare, sisteme de ventilatie, iluminare LED, senzori de miscare, supape noi si conducte.

Conditia eligibilitatii proiectului este ca eficienta energetica a casei sa creasca, dupa implementarea sa, cu cel putin o clasa energetica.