450 de milioane EUR pentru elaborarea proiectelor finantate de UE

  • Sâmbătă, 4 Septembrie 2021
  • Afaceri
  • Publicat de
Fonduri Europene Fonduri Europene

Guvernul Romaniei a aprobat luni, 31 august, utilizarea a 2 miliarde de lei (450 milioane de euro) pentru elaborarea proiectelor de atragere a fondurilor europene in perioada 2021 - 2027, a anuntat ministrul fondurilor europene, Marcel Bolos.

Cheltuielile vor fi finantate din 79,9 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana in cadrul celor trei bugete separate pentru aceeasi perioada, a spus Bolos, a raportat Agerpres. O mare parte din suma se va duce catre pensii si pensia anticipata.

Un prim buget, in valoare de 30,4 miliarde EUR (16,7 miliarde EUR imprumuturi plus 13,6 miliarde EUR subventii), este desemnat pentru a sprijini mecanismul de recuperare si rezilienta. Romania trebuie sa elaboreze un plan national de recuperare si rezilienta pana in octombrie pentru a-l negocia cu Comisia Europeana pana in aprilie anul viitor. Planul va include doua tipuri de masuri: investitii si reforme, a explicat ministrul Bolos.

El a spus ca ministerul sau se coordoneaza cu organisme similare din alte tari „pentru a sti exact ce poate fi si ce nu poate fi finantat” in cadrul mecanismului de recuperare si rezilienta. Pana la sfarsitul lunii aprilie 2021, acest proces de negociere va trebui incheiat si va exista o decizie CE pentru ca Romania sa acceseze fondurile.

Un al doilea buget UE pentru Romania, in valoare de 28,4 miliarde EUR, este legat de politica de coeziune. Guvernul a publicat pentru dezbatere publica acordul de parteneriat in acest sens, iar documentul ar trebui sa fie prezentat Comisiei Europene pana pe 15 septembrie. Negocierile pentru politica de coeziune ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului.

In cele din urma, al treilea buget (19,2 miliarde EUR) este legat de politica agricola, iar Guvernul este in curs de elaborare a documentelor necesare.

Vor fi alocate fonduri de 31 miliarde EUR pentru dezvoltare

Ministerul fondurilor UE din Romania a inceput marti consultarile publice pentru alocarea a 31 miliarde EUR de fonduri UE pentru dezvoltare pentru perioada 2021-2027.

Ministerul a invitat la discutii peste 1.100 de entitati care reprezinta societatea civila, organizatiile patronale, sindicatele si institutiile publice.

„In urmatoarea perioada de programare, Romania are la dispozitie 31 de miliarde EUR impartite in patru instrumente: Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european, Fondul de coeziune si Fondul de tranzitie echitabila, plus bugetul pentru relansarea si rezilienta nationala Program ", a explicat Adrian Mariciuc, secretar de stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene.