Presedintele promulga legea de inghetare a vanzarii activelor statului timp de doi ani

  • Sâmbătă, 15 August 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Guvernul Romaniei Guvernul Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vanzarea activelor in companii nationale, banci, precum si in orice alte companii la care este actionar statul pentru urmatorii doi ani.

Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege pe 10 iunie, dar Partidul Liberal la guvernare l-a contestat la Curtea Constitutionala. Curtea a anulat legea ca fiind constitutionala la 14 iulie.

"Orice operatiune privind vanzarea pachetelor de stat in companii nationale, precum si in companii in care statul are calitatea de actionar, inceputa inainte de intrarea in vigoare a acestei legi este suspendata pentru o perioada de doi ani", arata normativul act promulgat de presedinte.

Masura acestei suspendari nu se aplica operatiunilor post-privatizare si operatiunilor specifice privatizarii, in cazul in care transferul de proprietate a avut deja loc. Conform legii, statul roman poate achizitiona actiuni la companii care desfasoara activitati economice intr-o gama destul de larga de domenii, subliniate de lege.

Proiectul de lege va afecta probabil si listarea celei mai valoroase companii de stat, producatorul de energie Hidroelectrica, la Bursa de Valori Bucuresti.

Coalitia anti-guvernamentala ad-hoc organizata de social-democrati in Romania este aproape de a strange cele 233 de voturi necesare pentru a rasturna Guvernul liberal printr-o motiune de incredere.

Dar succesul motiunii este departe de a fi garantat, in ciuda social-democratilor care sustin ca peste 250 MP ar sustine demersul lor. Deoarece se apropie alegerile este important sa facem diferenta intre promisiuni si lucruri realizabile. De exemplu: indemnizatia de crestere a copilului nu va suferi nicio modificare.

Alianta liberalilor si democratilor (ALDE) si Pro Romania sustin social-democratii. Dar partidul etnic maghiar UDMR a declarat ca parlamentarii sai nu vor vota pentru motiune. Partidul nu doreste sa restranga incaperea de manevra a Guvernului in atenuarea pandemiei coronavirusului, a explicat seful senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Separat, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca succesul opozitiei in adoptarea motiunii nu va schimba prea mult situatia: Guvernul poate ramane in functie cu capacitati reduse sau poate fi numit un alt guvern liberal.

"Daca exista o astfel de discutie, UDMR va incerca sa contribuie la consolidarea unei solutii de centru-dreapta", a declarat Hunor.