Cum sa devii bun/a in domeniu vanzarilor, cateva secrete

„A sti sa vinzi este o arta!” De cate ori nu v-ati spus ca un vanzator bun are un talent supranatural? Desigur ca personalitatea vanzatorului este primordiala, insa nu trebuie sa uitam, totusi, ca vanzarea tine si de niste tehnici si de o anumita practica. Iata cateva secrete!

Pregatirea vanzarii

A face o vanzare buna inseamna, inainte de toate, a cunoaste foarte bine acele lucruri care va vor ajuta sa faceti o vanzare buna. Ce trebuie sa faceti? sa cunoasteti nevoile clientului sa estimati dorinta clientului de a cumpara (vrea el neaparat acest produs sau ezita intre vreo 20 de produse similare?…)sa estimati acele constrangeri care it apasa pe client (este grabit?…) sa cunoasteti putere concurentilor dumneavoastra sa intocmiti o lista care sa contina 5-10 argumente diferite putand fi folosite in favoarea produselor sau serviciilor dumneavoastra.

Abordarea clientului

A vinde bine, mai inseamna si a se adapta in permanenta la interlocutorul sau si a aloca un anumit timp pentru a-I castiga drept client:

discutati pe plan profesional si afectiv daca va aflati in fata unui client expansiv

discutati specificatiile produselor, daca va aflati in fata unui client de genul „nascut sa comande”

Argumentatia si vanzarea

Iata cateva reguli de baza ale unei intalniri fructuase:

Ocoliti motivele de rezistenta la cumparare abandonand incetul cu incetul acele argumente care nu-si gasesc nici un ecou;

in cazul in care un argument de vanzare si-a atins tinta, acesta trebuie dezvoltat dupa care urmeaza in mod necesar vanzarea;

Daca nici un argument nu este convenabil, trebuie eventual schimbat modul de comunicare in sensul trecerii de la modul persuasiv la cel culpabilizator („Este ultimul sezon promotional al anului…”);preturile nu trebuie scazute decat in cazul unei necesitati absolute (riscul unei ruperi a contractului).

O buna relatie cu clientii

Contactare regulata a clientului chiar si fara existenta procesului de vanzare -cumparare (clientul nu cumpara nimic) este de o importanta capitala: in felul acesta exista toate sansele de facilitare a urmatoarei vanzari si prin urmare de asigurare a viitorului. O vorba din batrani spune ca: ochii care nu se vad se uita!

Crearea unei societati

Imi fac propria afacere! Insa sunt pregatit/a?

In momentul in care te lansezi intr-o afacere apar o multime de intrebari. Iata principalele intrebari pe care trebuie sa vi le puneti pentru a fi sigur/a de reusita deplina a afacerii in lumea antreprenorilor.

Ma simt atras/a de intreprindere si de riscuri?

Iata cateva intrebari care va vor permite sa va analizati spiritul antreprenorial:

Va place sa va asumati riscuri?

Sunteti tenace in cazul unor eventuale esecuri?

Veti fi multumit/a cu o activitate desfasurata cu personal extrem de redus? Sunt motivat/a sa fac „pasul” cel mare?

Sunteti pregatit/a sa va parasiti actualul loc de munca?

Aveti pe cineva (sot/sotie, prieten/a) care sa va asigure o stabilitate a veniturilor?

Va plac schimbarile?

Sunt o femeie/barbat de afaceri?

Aveti deja o idee in minte?

Aveti relatii la care sa gasiti un sprijin in caz de nevoie (financiar, sfaturi)?

Cunoasteti macar strictul necesar despre ceea ce este viata unei intreprinderi?