Pregatirea nasterii, informeaza-te cat mai mult

Pregatirea nasterii, acest mateterial intentioneaza sa te familiarizeze cu tehnicile respiratorii si musculare de care vei avea nevoie in cursul nasterii. Unele dintre viitoarele mame, convinse ca vor recurge la anestezia peridurala, negli jeaza pregatirea nasterii. Aceasta atitudine nu este neaparat cea buna (cu exceptia cazului in care trebuie sa nasti prin cezariana). Nu se stie niciodata daca anstezia peridurala va putea fi efectuata in ziva nasterii in conditiile prevazute, daca ea va avea intr-adevar efect si daca nu vei fi nevoita, la un moment, dat sa-ti controlezi respiratia si sa impingi… fii altfel, pregatirea pentru nastere propune exercitii musculare foarte utile pentru intretinerea formei fizice in timpul sarcinii si pentru revenirea corpului la normal dupa nastere.

Un sfat bun: pregateste-ti nasterea. Acest lucru este benefic atat pentru trup, cat si pentru moralul tau; iti este mai putina teama de lucrurile cunoscute, iar curoasterea modului de desfasurare a nasterii iti permite sa anticipezi problemele si sa invingi nelinistea naturala care risca sa te cuprinda cand a sosit ora H.

Cursurile de pregatire incep, in general, aproximativ din luna a 6-a de sarcina

Cand si unde sa te inscrii ?

In Romania, cunoasterea si practicarea cursurilor de nastere „fara dureri” nu a intrat inca in rutina. Unii medici au Iuat initiativa de a organiza acest tip de cursuri, dar acestea sunt inca foarte rare. Informeaza-te in jurul tau, la medic, pentru a obtine lista de centre care practica aceste cursuri.

In  Occident, cursurile de nastere „fara dureri” sunt practicate, in general, in maternitati. Aceste cursuri sunt voluntare si nu se impun. Ele cuprind, in general, opt sedinte, de 1 pana la 2 ore, in ultimele patru luni de sarcina.

In majoritatea cazurilor, pregatirea nasterii se efectueaza in grupuri de cinci pana la zece cupluri (sau mamici singure). 5e pot face si sedinte individuale cu o moasa, dar este mai placut sa-ti impartasesti eforturile cu alte viitoare mame si sa vezi ca nu esti singura care asteapta cu nerabdare, placere si tema ziva nasterii. Prezenta taticului este recomandatat cu caldura. El va invata cum sa te ajute la nastere, astfel incat sa te poate ajuta si cu altceva in afara de a-ti sterge fata in momentul critic de efort!

Unde sa nasc?

Alegerea locului pentru nastere depinde de mai multi factori:

·         Sfatul ginecologului care te urmareste pe parcursul sarcinii

·         Metoda de nastere pe care o doresti

In cazul in care nu ai nici o idee preconceputa (asa ceva exista!), nu ezita sa te lasi sfatuita de ginecolog, al carui sfat este fara indoiala de preferat fata de cel al celei mai bune prietene ale tale. Fiecare femeie traieste o experienta unica. Esentialul este ca, in momentul nasterii, sa fii i ncrezatoare.