Pandemii cu mare impact asupra societății umane

Colera (1817 - 1823)

Prima pandemie de holeră a început în Jessore, India și s-a răspândit in cea mai mare parte a regiunii și apoi în zonele învecinate. A fost prima dintre cele 7 pandemii majore ale holerei care au ucis milioane de oameni . Un medic britanic pe nume John Snow știa câteva lucruri despre cum să împiedice răspândirea acestuia, iar în 1854 a izbucnit focarul izolându-și sursa la o anumită pompă de apă din cartierul Soho din Londra.

Organizația Mondială a Sănătății a numit holera „pandemia uitată” și a spus că al șaptelea focar, care a început în 1961 , continuă până în zilele noastre. Se presupune că holera infectează 1,3 milioane până la 4 milioane de oameni în fiecare an , cu decese mortale anuale cuprinse între 21.000 și 143.000 .

Întrucât holera este cauzată de ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu o anumită bacterie, aceasta dăunează copleșitor țărilor împiedicate de inegalitatea extremă de bogăție și de lipsa dezvoltării sociale. Colera continuă să schimbe lumea, rănind părțile celei mai puțin capabile să se apere, în timp ce țările mai bogate abia își fac griji.

Gripa spaniolă sau H1N1 (1918-1919)

Gripa spaniolă, cunoscută și sub numele de pandemie gripală din 1918, a fost un focar al unui virus H1N1 care a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni , sau o treime din populația lumii, la începutul secolului XXI. Pandemia a fost responsabilă pentru uciderea a peste 50 de milioane de oameni la nivel global.

În momentul izbucnirii, Primul Război Mondial se apropia de sfârșit, iar autoritățile de sănătate publică nu aveau sau nu puține protocoale oficiale pentru a face față pandemiilor virale, ceea ce a contribuit la impactul său mare.

În anii următori, cercetările privind înțelegerea modului în care s-a întâmplat pandemia și modul în care aceasta ar fi putut fi prevenită au dus la îmbunătățiri ale sănătății publice și au contribuit la diminuarea impactului unor focare similare de viruși asemănătoare gripei.

Gripa Hong Kong sau H3N2 (1968-1970)

La cincizeci de ani după gripa spaniolă, un alt virus al gripei, H3N2, s-a răspândit în întreaga lume. Estimările au plasat numărul de decese la aproximativ un milion de oameni , dintre care aproximativ 100.000 au fost în SUA.

Pandemia din 1968 a fost al treilea focar de gripă care a apărut în secolul XX, celelalte două fiind gripa spaniolă în 1918 și pandemia de gripă asiatică din 1957. Se crede că virusul responsabil de gripa asiatică a evoluat și a reemergut 10 ani mai târziu în această așa-numită "gripă Hong Kong", care rezultă în pandemia H3N2. Cu toate acestea,

Deși nu a fost la fel de mortal ca focarul de gripă din 1918, H3N2 a fost în mod excepțional contagios , 500.000 de persoane s-au infectat în două săptămâni de la primul caz raportat, în Hong Kong. Pandemia a ajutat comunitatea globală de sănătate să înțeleagă rolul vital al vaccinărilor în prevenirea unor viitoare focare.