Originile Sfantului Valentin, cum am ajuns sa il sarbatorim azi

n ceea ce priveste identitatea Sfantului Valentin, istoricii nu au cazut de acord.In total,sapte sfinti crestini numiti Valentin sunt sarbatoriti pe 14 februarie!Care dintre acestia este la originea acestei sarbatori? Mister!

Valentin ar proveni, probabil, din latinescul valens, care semnifica plin de vigoare.Dar nu neaparat plin de valoare!Este la fel de interesant sa notam ca “galant” si “galanton”, apropiate fonetic de “valentin”-ul nostru semnificau la origine viu, in clocot.

Este posibil sa fi exista o fuzionare si o confuzie a acestor termeni? Iar galanteria desemna in secolul al XVI-lea un act de bravura. Si in aceasta exista vigoare! Cat priveste galantina, aceasta ar proveni de la geiatina, care are o alta conotatie…

Dar sa revenim la primul Valentin.Preot roman din secolul al III-lea, Valentino (Valentinus in latina) a fost martirizat sub domnia imparatului Aurelian in 270 si devine astfel Sfantul Valentin.Acest Sfant a facut poate vreun miracol, dar nu exista nimic care sa ateste o relatie directa cu cei care se iubesc. Valentino este de asemenea episcop de Terni, din parte Romei in Umbria, martirizat si decapitat la Roma, in 273, sub Claudiu al II-lea.Trebuie sa marturisim ca este dificil sa stim, cu aproximatie de cativa ani, cine poate revendica dreptul de a fi Patronul nostru sfant.

Prin extensiune incepand cu secolul al XVII-lea, un valentin este un baiat fericit ales de o tanara fata.Intr-un cuvant, iubitul.Valentina este versiunea sa feminina (este vorba atunci de o martira de la inceputul secolului al IV-lea si sarbatorita pe 25 iulie).De notat proximitatea de sens cu Filipina, care ar proveni din germanul Vielliebchen, sau iubita.

Riturile de Sfantul Valentin

Cea mai mare parte a riturilor care erau asociate Sfantului Valentin au disparut in ziva de azi. Odinioara, indragostitii trebuiau sa-si confectioneze propria carta si sa-si compuna propria declaratie de dragoste. Toate acestea se faceau in anonimat… in Evul Mediu, “valentin” era denumirea data cavalerului pe care il alegea fiecare fata pentru a o insoti in iesirile ei.Cavalerul trebuia sa faca un cadou fetei.De asemenea, ziva de 14 februarie era ziva in care tinerele fete incercau sa ghiceasca cum va fi viitorul lor sot.Pentru aceasta, ele priveau pasarile: daca vedeau un maracinar cu gatul rosu, ele stiau ca se vor marita cu un marinar, o vrabie semnifica o casatorie fericita, dar cu un om nu prea bogat, in vreme ce sticletele insemna o casatorie cu un om bogat.De fapt, mi se pare ca am vazut niste pasari… Tu nu?

In zilele noastre, un indragostit trebuie sa ofere un cuvant dulce,flori sau ciocolata preferatei sale, de ziva Sfantului Valentin… (Scriu aceasta ultima fraza doar in eventualitatea in care iubitul meu o va citi!).Sa fiti iubiti!