Povestea lui Mos Craciun, cine este El

De la Sfantul Martin la Regii Magi, de la Sfantul Nicolae la Mos Craciun, multi sunt cei care au sarcina de a imparti cadouri:

Sfantul Nicolae: noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie

Sfantul Nicolae a fost episcop de Myra (Asia Mica) in secolul al IV-lea,iar sarbatoarea sa, pe 6 decembrie, celebreaza data mortii sale. Legenda de care este inconjurat acest sfant este foarte solida: el ii apara pe detinuti, pe marinari in furtuna, protejeaza secerisul, le apara pe tinerele fete si, bineinteles, ii protejeaza pe copii.In timpul anului, Sfantul Nicolae „traieste” in Spania si tine la zi cartea faptelor bune si a celor rele.In noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, el zboara in cer pe magarul sau calul sau, incarcat cu cadouri si cu dulciuri, si le pune in pantofii copiilor din nordul si estul Frantei, ca si in ai acelora din alte regiuni ale Europei.Acestia isi vor fi luat precautia de a lasa in apropiere morcovi si napi pentru animalul pe care il calareste sfantul.

Mos Gerila si Babusca: noaptea de 31 decembrie

Copiii rusi nu isi primesc cadourile pe 25 decembrie si trebuie sa se inarmeze cu rabdare pana pe 1 ianuarie. In noaptea Sfantului Silvestru, Mos Gerila, numit si Mos Promoroaca, coboara prin seminee pentru a aduce cadouri copiilor cuminti.

El isi imparte sarcina cu mitica Babusca; parintilor le place sa spuna povestea ei.

Intr-o noapte rece de iarna, bunicuta atipise in fata focului cand auzi batai la usa. Trei barbati necunoscuti, incarcati cu cadouri pretioase, ii explicara ca urmau steaua de la Betleem unde tocmai se nascuse copilul-rege. Babusca, crezandu-se prea batrana, refuza invitatia lor de a-i urma si se reaseza in fata focului. A doua zi, plina de remuscari, Babusca a umplut un cos cu jucarii si a iesit sa-i prinda din urma pe Regii Magi. Ninsoarea acoperise totusi urmele lor. Ea ii intreba despre ei pe toti cei cu care se intalnea, dar fara nici un rezultat. De atunci, in fiecare an, ea pune jucarii in fiecare casa din Rusia in onoarea copilului de la Betleem.

La Befana

La Befana inseamna, in italiana, in acelasi timp Sarbatoarea Regilor si personificarea ei sub aparenta unei vrajitoare. In noaptea de 6 ianuarie, imbracata in negru, cu pantofii gauriti, cu un sac mare in spate, ea vine calare pe matura sa pentru a aduce cadouri copiilor cuminti din Italia. In schimb, daca ei au fost neascultatori, vrajitoarea le umple pantofii cu carbuni.

Mos Craciun

Mos Craciun nu cunoaste granite. Father Christmas in Anglia, Santa Claus in Statele Unite, Babbo Natale in Italia, Weihnachtsmann in Germania. Mos Craciun 1-ar avea ca stramos pe Sfantul Nicolae. Cand s-au instalat olandezii in Statele Unite, Sinter Klass, numele olandez al Sfantului Nicolae, a devenit Santa Claus. Cu timpul, Mos Craciun a luat infatisarea pe care i-o cunoastem astazi: un mosneag mare si bucalat, imbracat in rosu, cu o barba lunga alba, zburand prin vazduh in fruntea unei sanii trase de reni. Mos Craciun a vazut lumina zilei!