Organele genitale masculine

Organele genitale masculine constituie principalele caractere sexuale ale barbatului. Partea vizibila este compusa din penis si testicule.

 

Penisul

 

Penisul este organul sexual caracteristic barbatului. Este traversat de un canal, uretra, care serveste in acelasi timp la eliminarea urinei si a spermei. Penisul este compus in principal din doi corpi cavernosi si dintr-un corp spongios. Atunci cand barbatul este excitat din punct de vedere sexual, aceste organe se umfla de sange: acest fenomen se numeste erectie. Lungimea penisului variaza de la un barbat la altul (intre 13 si 15 cm in medie), lungimea neinfluentand in nici un fel calitatea actului sexual.

 

Glandul: o zona sensibila

 

Glandul este extremitatea in forma de clopot a penisului. Este o zona extrem de sensibila la stimularile mecanice provocate de actul sexual. In capatul lui se afla un orificiu: meatul uretral. Glandul este acoperit de o piele: preputiul. In timpul erectiei, aceasta piele se retrage, descoperind glandul. Preputiul este legat de gland printr-o membrana numita ata.

 

Testicolele: uzina de spermatozoizi

 

Testicolele sunt sediul fabricarii spermatozoizilor. Barbatii au doua testicole cuprinse intr­un saculet numit scrot care au capacitatea de a se contracta. Au forma de ou si masoara aproximativ 2,5 cm in latime si 3,5 cm in lungime. Testicolele sunt amplasate in afara corpului deoarece ele trebuie sa stea la o temperatura usor sub 37°C pentru a putea fabrica spermatozoizii. Testicolele mai au si rolul de a secreta un hormon numit testosteron. Acest hormon sta la originea dezvoltarii caracterelor sexuale secundare masculine (parul de pe corp, musculatura…).

 

Prostata si veziculele seminale

 

Prostata si veziculele seminale sunt doua glande plasate in interoirul corpului, in spatele penisului si sub vezica urinara. Ele sunt responsabile de fabricarea lichidului seminal. Acest lichid, amestecat cu spermatozoizii fabricati in testicole formeaza o substanta alba: sperma. La sfarsitul raportului sexual, sperma este expulzata in jeturi, aceasta fiind ejacularea.