Care sunt cauzeie sterilitatii masculine?

Cauzele sterilitatii masculine sunt numeroase. Daca unele raman neexplicate, altele sunt identificate, dintre cele care provoaca tulburari de erectie si tulburari ale spermatogenezei (formarea spermatozoizilor in testicule). Printre aceste cauze se pot cita un mediu nefavorabil, boli infectioase sau cronice sau sechele ale interventiilor chirurgicale…

S-a convenit sa se faca diferenta intre tulburarile legate de spermatogeneza si cele legate de disfunctionalitati mecanice. Acestea din urma pot fi determinate de sechele ale interventiilor chirurgicale la aparatul genito­urinar, de infectii (prostata, orchita…), de maladii transmisibile sexual si de anumite boli cronice (diabet, hipertensiune…) sau congenitale. Daca tulburarile de spermatogeneza pot apare datorita unor cauze similare, ele se pot, de asemenea, datora expunerii la radiatii, la temperaturi prea ridicate (siderurgie, bucatarii ale restaurantelor), la anumiti agenti chimici (metale, solventi, pesticide, detergenti…) sau terapeutici (radioterapie, chimioterapie…).

Tipuri de anomalii

Se disting, in principal, doua mari tipuri de anomalii care pot fi detectate de spermograma (analiza a spermei in laborator).

Azoospermia (100/0 din cazuri), rara, este absenta totala a spermatozoizilor. Se datoreaza fie unei lipse a secretiei (congenitala sau post-radio­chimioterapie) la nivelul testicolelor, fie unei lipse a evacuarii de spermatozoizi (congenitala sau infectioasa), uneori, vindecabila prin chirurgie.

Oligo-asteno-teratospermiile (900/0 din cazuri) reprezinta existenta unui numar redus de spermatozoizi, putin mobili sau anormali. Originea oligo­asteno-teratospermiilor este cel mai adesea necunoscuta, dar frecventa acestora creste o data cu varsta.

In prezent, nici un medicament nu permite restabilirea/refacerea unei spermatogeneze normale. Singura posibilitate consta in a „retrata” in vitro spermatozoizii pentru a efectua o inseminare artificiala sau o „fecundare in vitro”.