Aparatul de reproducere la femeie

Fiintele umane poseda caractere sexuale care determina apartenenta lor la o categorie: barbat sau femeie.

Fiinta umana este, deci, sexuata nu numai la nivel genital (organele de reproducere ale barbatului si femeii fiind diferite), ci si in morfologia, fiziologia si psihologia sa.

Cromozomii sunt cei care determina sexul.

Ei sunt microscopici si contin genele purtatoare ale caracterelor ereditare. Fiecare celula a fiintei umane contine 23 de perechi de cromozomi, dintre care o pereche de cromozomi sexuali: la femeie acestia sunt cromozomii X si X, la barbat X si Y.

Aparatul genital feminin cuprinde glandele reproducatoare sau gonadele (ovarele), caile genitale (trompele si uterul), un organ de acuplare (vaginul), un organ genital extern (vulva).

Vulva se compune din labiile mari, care sunt inchise si acopera labiile mici. Acestea din urma se unesc si acopera o mica proeminenta numita clitoris. Intre labiile mici se situeaza o deschidere care permite accesul la organele genitale interne.

Aici se gasesc doua orificii: in fata meatul urinar prin care se evacueaza urina, in spate orificiul vaginal.

Vaginul este o cavitate foarte supla de 7 pana la 10 cm lungime, care uneste vulva cu uterul. Intrarea sa, orificiul vaginal, este la fetele tinere, virgine, inchisa partial de o membrana fina numita himen.

Uterul este o punga mica sub forma de para intoarsa, care masoara la varsta adulta de la 6 pana la 8 cm lungime si 3-4 cm latime si este captusita cu tesutul endometrial. In timpul sarcinii, in uter se dezvolta embrionul, apoi fatul.

In partea inferioara, uterul se termina prin colul uterin, un manson foarte strans care se deschide de doua ori pe luna: in perioada de ovulatie, pentru a permite patrunderea spermatozoizilor care vor putea fecunda ovulul, si in momentul menstruatiei pentru a permite scurgerea sangelui menstrual.

Cele doua trompe ale lui Fallope (sau oviductele) sunt situate de fiecare parte a uterului pe care il prelungesc in partea superioara. Acestea sunt doua tuburi fine si goale pe dinauntru, care conduc la ovare.

Aceste trompe primesc ovulele (sau ovocitele) expulzate pentru a le conduce la uter. Fecundarea are loc in trompe.

Ovarele sunt doua glande situate de fiecare parte a uterului, in mod perfect simetric. Ele contin de la nastere foliculii care vor produce ovulele de la pubertate pana la menopauza. Ovarele secreta, de asemenea, hormoni: estrogenii (foliculina) si progesteronul.