Fiziologia reproducerii

Gametii

Sunt celule de reproducere sexuate. Gametii barbatesti sunt spermatozoizii iar cei femeiesti, sunt ovulele. Gametii nu poseda decat 23 cromozomi, celelalte celule ale omului avand un numar dublu. Fuziunea intre doi gameti de sex opus produce o celula-ou care va sta la originea viitorului bebelus.

Intalnirea spermatozoidului cu ovulul

Pentru ca sa existe fecundare si apoi sarcina, este obligatoriu ca un ovul sa intalneasca un ovul. O femeie nu poate fi fecundata decat in momentul in care ovulul coboara in trompa, adica in timpul ovulatiei. Iar ovulul nefecundat nu supravietuieste in afara ovarului decat 24 pana la 48 de ore. In timpul raportului sexual, sperma este ejaculata in vagin. Acesti cativa mililitrii de sperma contin aproximativ 500 de milioane de spermatozoizi. Acestia nu supravietuiesc decat 3 zile. 99% dintre ei nu reusesc sa treaca mai departe de colul uterin si mor. Numai cateva sute dintre ei , propulsandu-se datorita caracterului lor de flagelate (sunt inzestrati cu un filament mobil servind drept mijloc de locomotie) vor reusi sa traverseze uterul si sa ajunga in trompe: un traseu variind intre 15 si 18 cm. pentru acesti „calatori” de 0.05 mm.

Spermatozoizii se grupeaza in jurul ovulului; cu cat sunt mai numerosi, cu atat exista mai multe sanse ca unul dintre ei sa strapunga membrana externa a ovulului. De indata ce un spermatozoid reuseste sa treaca dincolo de acest invelis, acesta devine impermeabil celorlalti care vor muri.

Fuzionarea si diviziunea celulara

Ajuns in ovul, spermatozoidul isi pierde filamentul flagelat. Dupa cateva ore, nucleul sau fuzioneaza cu cel al ovulului formand o celula ou-zigot-ul. Aceasta va purta toate informatiile genetice ale viitoarei fiinte umane.

Apoi incepe diviziunea celulara: doua celule dupa 36 de ore care vor continua sa se divida la fiecare 12 ore cu aproximatie. La nastere, organismul bebelusului va fi compus din mai multe zeci de miliarde de celule. Zigotul coboara in interiorul trompei. Acum el este deja un pre-embrin compus din mai multe celule.

Nidarea

La o saptamana dupa fecundarea ovulului, preembrionul ajunge in uter. El se fixeaza pe mucoasa uterina implantandu-se destul de adanc; aceasta perioada numita nidare, in afarsit in a 14-a zi de la ovulatie, in momentul in care in mod normal ar fi trebuit sa apara menstrele. Pre-embrionul are in acest moment o forma sferica; celulele sale externe vor constitui placenta care va alimenta embrionul, apoi foetus-ul, cu hrana si oxigen.