Nu poti sa-ti tii echilibrul pe un picior? Iata ce inseamna acest lucru

echilibrul pe un picior echilibrul pe un picior

Echilibrul a fost studiat deseori in legatura cu diverse probleme de sanatate, cum ar fi infectia urechilor, scaderea tensiunii arteriale sau leziuni la nivelul capului. Cu toate acestea, cercetarile sugereaz ca echilibrul poate fi de asemenea conectat cu riscul de accident vascular cerebral. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor in SUA, aceasta este cauza principala a invaliditatii pe termen lung si este a patra cauza de deces in America.  

Incearca sa stai intr-un picior timp de 20 de secunde. Poti face asta?

Daca in urma testului raspunsul este Nu, atunci organismele in domeniu sugereaza ca aveti un risc crescut de afectare a vaselor mici in creier si de a functiei cognitive. Acest test poate fi un indicator timpuriu al riscului de accident vascular cerebral la persoanele sanatoase fara simptome deosebite. Studiul realizat in anul 2014 a fost realizat pe un esantion de 1400 de participanti cu varsta medie de 67 de ani. Subiectii testati au fost rugati sa-si mentina echilibrul pe un picior timp ce cel putin 1 minut, iar rezultatele au fost comparate cu scanarile RMN ale vaselor mici de sange din creier.

Cercetatorii au descoperit ca cei care nu si-au putut mentine echilibrul intr-un picior mai mult de 20 de secunde aveau mai multe incidente de boala vasculara cerebrala mica in comparatie cu cei care si-au putut tine echilibrul. Acestea au fost de obicei infarcturi mici, cu ar fi infarctul lacunar.

La final, studiul a aratat ca:

·         34.5 % din cei care suferisera mai multe infarcte lacunare au avut probleme de echilibru pe un picior

·         16% din cei care au avut un infarct lacunar au avut probleme de echilibru pe un picior

·         30% din cei care avusesera leziuni micro la nivelul vaselor de sange au avut probleme de echilibrare

·         15.3% din cei care au avut o leziune micro la nivelul vaselor de sange au avut probleme de echilibrare pe un picior.

Participantii cu boli cerebrale au fost in general in varsta, cu artere carotide mai groase si tensiune arteriala mai mare decati cei care nu au prezentat niciun indiciu de voala cerebrala la nivelul vaselor de sange mici. Dupa ce au fost luati in considerare acesti factori, cei care au rezistat o perioada scurta in a-si mentine echilibrul pe un picior au fost si cei care au dezvoltat mai multe micro psangerari la nivelul creierului.