Mituri despre somn spulberate de stiinta

Din cele mai vechi timpuri, fiintele umane au fost fascinate de misterele viselor. Cu mult inainte ca stiinta moderna sa ofere raspunsuri la numeroasele necunoscute legate de somn, oamenii au conceput teorii pentru a lumina regiunea tulbure si neinteleasa a visului, dintre care unele persista astazi.

Sigur ca ati auzit mai multe dintre aceste afirmatii, dar este posibil sa nu stiti stiinta din spatele acestor mituri de vis.

Opt ore de somn pe noapte

Adevarul este ca timpul de somn necesar poate varia la fiecare persoana, cea mai mare parte este intr-un interval care acopera intre 6,5 si 9 ore pe noapte. Un studiu arata ca mai putin de 5 ore de somn in fiecare noapte este legat de stres si depresie; dormind mai putin de 6 sau mai mult de 9 ore, creste riscul de sindrom metabolic.

Puiul de somn ne face neproductivi

Cercetarile arata ca un pui de somn de 7 pana la 10 minute poate creste vigilenta. Se considera ca intre 20 si 30 de minute este punctul ideal de durata al unui pui de somn; totusi, trebuie sa luati in considerare momentul in care luati puiul de somn. Cel mai bun este dupa-amiaza, deoarece nu intrerupe somnul de noapte.

Visam doar in timpul somnului profund

Aceasta este o afirmatie inexacta, deoarece este in faza de somn usor, cunoscuta sub numele de faza de miscare rapida a ochilor (REM), cand apar vise. Somnul este un proces care include mai multe faze si s-a dovedit ca toate sunt vitale pentru bunastarea persoanei si ca etapele visului apar intr-o anumita ordine, dintr-un motiv. Stiinta arata ca somnul lent creste memoria si invatarea, mai ales atunci cand urmeaza somnul REM.

Alcoolul ne ajuta sa dormim

Un pahar cu alcool inainte de somn pare o modalitate relaxata de a incheia ziua; Cu toate acestea, numeroase studii arata ca alcoolul intrerupe tiparele de somn, ceea ce contribuie la somn nelinistit, de slaba calitate si poate chiar provoca trezirea nocturna. Medicii recomanda sa consumati in mod moderat si sa evitati consumul de alcool inainte de culcare.