Ministrii din Croatia isi doneaza salariul pe o luna

Ministrii din Croatia isi doneaza salariul pe o luna Ministrii din Croatia isi doneaza salariul pe o luna

Criza COVID-19 sperie intreaga lume, dar da nastere la gesturi de solidaritate nemaintalnite. Recent, membrii Guvernului din Croatia au anuntat ca au decis sa doneze salariul pe o luna.

Criza COVID-19 sperie intreaga lume, dar da nastere la gesturi de solidaritate nemaintalnite. Recent, membrii Guvernului din Croatia au anuntat ca au decis sa doneze salariul pe o luna pentru a-si ajuta tara afectata de pandemie, dar si de un cutremur puternic soldat cu un mort, 26 de raniti si cu pagube majore in capitala Zagreb.

Ministrii din Croatia au considerat ca gestul de a renunta la salariile pe luna martie este o demonstratie de unitate, solidaritate si responsabilitate si un exemplu pentru faptul ca doar astfel poate fi depasita situatia de criza.

Cati bani doneaza membrii Guvernului croat

Potrivit informatiilor oficiale de la Zagreb, un ministru are un salariu net de baza de 2700 de euro pe luna. Executivul croat este compus din 21 de ministri, astfel ca suma totala donata de acestia pentru a pune umarul la iesirea din criza este de 56.700 de euro. O suma poate mica pe langa bugetul de 4 miliarde de euro alocat printr-un pachet de masuri menit sa atenueze efectele economice negative ale deciziilor menite sa stopeze raspandirea noului coronavirus in tara. Dar un gest remarcabil!

Croatia este tara care a impus cele mai stricte masuri din lume pentru prevenirea infectarii cu noul coronavirus a populatiei. Masuri stricte au fost luate mult mai devreme decat in alte state lovite mult mai puternic de pandemie: inchiderea scolilor, a parcurilor si a locurilor de joaca, interzicerea adunarilor publice, inchiderea cafenelelor, a restaurantelor si a magazinelor care nu sunt considerate de stricta necessitate.

Cutremur puternic in plina pandemie

Spre deosebire de alte state, Croatia are un numar mic de cazuri diagnosticate de COVID-19, insa a fost lovita, in 22 martie, de un cutremur puternic, cu magnitudine 5,3, cu epicentrul la 7 km de capitala Zagreb si resimtit puternic in imprejurimi. Cutremurul a fost urmat de 30 de replici, cea mai puternica fiind de 4,8, si a fost resimtit inclusiv in Austria si Slovenia.

Seismul a provocat pagube importante in Zagreb si in alte localitati in care s-a resimtit. 27 de persoane au fost ranite, iar o adolescenta a decedat.

Autoritatile au fost nevoite sa faca apel la populatie ca, in ciuda panicii provocate de cutremur, sa respecte regulile impuse pentru distantare sociala si prevenirea raspandirii SARS-CoV-2.

Peste 7000 de cladiri au fost avariate serios in urma seismului si mai multe cartiere au ramas fara electricitate si caldura. Cele mai multe dintre cladirile la care s-au semnalat pagube au fost construite in secolele XVIII si XIX. Cetatenii ale caror locuinte au fost grav avariate in urma cutremurului au fost cazati intr-un camin studentesc din Zagreb, iar primaria capitalei corate a declarat stare de dezastru natural.